Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

24 november 2014

FR 13-10-2014 De veryupping van De Bergen

Als het over de Bergen in Eindhoven gaat, denken de meeste mensen vooral aan drie straten: de Kleine Berg, Grote Berg en de Bergstraat. En wie er al een tijdje niet meer is geweest, heeft beelden van statige en minder statige oude pandjes, gekke kleine winkeltjes en leuke cafeetjes waar studenten en vooral veel alternatieven rondlopen. En die lopen er nog steeds, maar het straatbeeld verandert. Tussen de diversiteit met mooie pareltjes komen steeds mee hippe, chique winkels en restaurants, zakenmannen in maatpak, yuppen en SUV's op de denkbeeldige stoep.

Nieuwkomers klagen over de verschillende soorten vuilnisbakken en slechte verlichting, maar de oude bewoners zijn bang dat de Bergen door de nieuwe ontwikkelingen uiteindelijk haar eigenheid zal verliezen.
En wat is die eigenheid dan precies? Rommelig, weinig structuur, niet flitsend. Geen eenheidsworst. En dat is meteen de grootste charme van die mooie Eindhovense straatjes. Geen schreeuwende, neonverlichte winkelpuien van grote winkelketens die je in iedere vreemde stad het gevoel geven 'thuis' te zijn.
De wijk De Bergen wordt ook wel het 'Quartier Latin' van Eindhoven genoemd. Gerefereerd wordt aan de studentenwijk in het 4e en 5e arrondissement in Parijs. Een kloppend hart in de stad waar bohemiens, intellectuelen, artiesten, schrijvers en studenten elkaar ontmoeten. Simone de Beauvoir, Sartre en Camus deden er inspiratie op voor hun boeken.
De bewoners van de Bergen zijn volgens de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer ook hoogopgeleide jongvolwassenen. Dat schrijft de gemeente in de 'Ontwikkelingsvisie voor de Bergen' van januari 2008. Er wonen zo'n 2000, vooral autochtone, alleen of met z'n tweeën wonende, mensen in de 1100 veelal vooroorlogse eengezinskoopwoningen en meergezinswoningen van na 1980. Een huis kost er gemiddeld 216.500 euro. Er wonen ook studenten, die al dan niet illegaal huren.
De buurt telt zo'n 400 bedrijven: Volgens de ontwikkelingsvisie is 'Het aanbod er specialer en meer lokaal gekleurd dan binnen de binnenring. Dit maakt De Bergen tot een aangenaam dwaalmilieu en aanloopgebied met verrassende elementen.' De gemeente streeft in haar plan naar een scheiding tussen woongebieden en bedrijvige gebieden. Dit betekent dat bijvoorbeeld de Kleine Berg helemaal met publieksgerichte functies 'gevuld' zou kunnen worden en dat bijvoorbeeld de Prins Hendrikstraat een woonstraat is en blijft. Een onderzoek wees uit dat een mix van functies voor een straat als de Kleine Berg aantrekkelijk is voor het gebied: de helft van de panden detailhandel, een derde van de panden horeca, rest van de panden overige publieksgerichte functies. Uit onderzoek bleek ook dat de hoeveelheid panden met een horecabestemming 32% van het totaal is en het maximum dus bijna bereikt is.
Veryupping
De kunstenaars Frank Malcorps, Hans van Asch en Yolande van den Boom willen met hun tijdelijke 'inloopgalerie' 'Ter leering ende vermaeck' aan de kop van de Kleine Berg een statement maken. Een statement tegen de veryupping waaraan het alternatieve straatje ten prooi is gevallen. Zij zijn bang dat de Bergen de PC Hooftstraat van Eindhoven wordt.
De bewoners van De Bergen reageerden eind vorig jaar ook niet al te enthousiast op de ontwikkelingsvisie van de gemeente. Zij zetten zich in om hoogbouw te voorkomen, het karakter van de wijk te behouden en maken zich zorgen over de invulling van de open plekken in de wijk. Die (o.a. het Fens- Lucifer en Treffina-terrein) willen ze graag behouden als groen en speelgelegenheid voor de kinderen. Maar de gemeente is voorstander van nieuwbouw en Holland Art Gallery wil een hotel en een art galery bouwen op het Luciferterrein tussen de Grote Berg, Kleine Berg en de Bergstraat.
Historie
De Bergen horen bij het oorspronkelijke stadscentrum ondanks dat het buiten de stadsgracht lag. De wijk heet zo omdat het op enkele zandheuvels is gebouwd. Niet dat je daar nog veel van merkt maar als je heel goed oplet zie je hier en daar nog enkele kleine hoogteverschillen. Het is een van de oudste wijken van Eindhoven omdat het gebied tijdens de oorlog grotendeels gespaard bleef. Vanaf 1870 kwam er, als gevolg van de industrialisatie, groei en verandering in het gebied. Kleine, lage panden verdwenen en kapitale herenhuizen namen hun plaats in. Van de echte oude bebouwing is weinig bewaard gebleven. De meeste panden zijn in de 20e eeuw gebouwd waarvan er nu vijf op de Rijks- en zo'n dertig op de gemeentelijke monumentenlijst staan.
Veemarkt
Kun je je voorstellen dat er in de jaren 30 op het brede deel van de Grote Berg, vanaf de Keizersgracht tot de Deken van Somerenstraat op gezette tijden een veemarkt was? De veehandelaren haalden hun natje en droogje toen in wat nu café de Baron heet. Op diezelfde Grote Berg zat vroeger een marechausseekazerne.
De Bergstraat heette toen nog Kattenstraat. Meest markante pand daar is het oude koetshuis uit 1887. Het hoorde bij Villa Fens die afgebroken werd voor een weg die er nooit kwam. De Bergstraat was destijds alleen een woonbuurt, tegenwoordig is het een mooie mix van appartementen en bijzondere winkeltjes.
Op de kleine Berg liep een tramlijn naar Reusel. Deze weg werd op oude kaarten aangeduid als zuidelijke hoofdweg naar de stad.
Op nummer 47 waar sinds 1997 kapper Faces zit, werd vanaf 1940 gereedschap verkocht door ijzerhandel Van der Schoot. Het mooie van deze verandering is dat de buitenkant van het pand in ieder geval intact is gebleven. Dat is op de splitsing (hoek) Grote Berg/Kleine Berg zeker niet het geval. Alle oude panden verdwenen daar en er kwam nieuwbouw voor in de plaats.
Commercie
Naast het pand van Van der Schoot is al jaren een lege plek. Daar zat vroeger de familie Peterse met slagerij de Kleine Berg. Daarnaast op 49 waar nu Harold's Cartoon Gallery zit werd gehandeld in Perzische tapijten en buurman SMAAK verkoopt zijn snuisterijen in het pand waar voorheen een Islamslagerij zat. In de regel bestonden de bedrijven van vroeger langer dan de ondernemingen van nu. Niet in de laatste plaats omdat de onvermijdelijke commercie zijn intrede deed en de huren met de snelheid van het licht stijgen.
Het wonen, dat wil zeggen huren, wordt ook aardig onbetaalbaar. Een tweekamerappartement kost kaal al snel 950 euro per maand maar er staan er ook te huur (150 m?) voor 2000 euro. Voor bedrijfspanden is dat nog een graadje erger. Rare Records en platenzaak Bullit verdwenen, net als de sexshop. De eigenaar van new-agewinkel de Heremiet koos (ook) voor het Zwitserlevengevoel en verkocht zijn pand voor de hoofdprijs. De nieuwe eigenaar moet rond de 60.000 euro per jaar neertellen om zich er te kunnen vestigen. Voor een klein pandje als dat van Rare Records is de huur al snel rond de 24.000 euro per jaar. Huurprijzen die door kleine ondernemers niet makkelijk opgehoest kunnen worden. De in januari geopende bistro KB23, in het oude pand van schoenmaker Dupla, is dan ook geen gelegenheid waar veel studenten terecht zullen komen op zoek naar een betaalbaar menuutje. Meer een waar 'tout Eindhoven' op de terugweg van zijn favoriete modezaak een vorkje prikt, net als bij Restaurant Claire of het Italiaanse restaurant Mangiare, een eindje verderop.

RO 03-10-2014 Betrokkenheid bij nieuwe Erfgoedwet groot

Er komt een nieuwe wet om het Nederlands erfgoed beter te beschermen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met deze Erfgoedwet.

De nieuwe Erfgoedwet regelt de zorgvuldige besluitvorming over het afstoten van cultuurgoederen en collecties door overheden. De wet regelt ook dat de minister van OCW verplicht is cultuurgoederen of collecties van hoge kwaliteit tot de rijkscollectie toe te voegen als de eigenaar niet langer is staat om het te beheren en deze wil schenken aan de Staat. Voor archeologen betekent de wet dat het vergunningstelsel wordt vervangen door wettelijk geregelde certificering en meer zelfregulering. Ook worden scheepswrakken beter beschermd.
Momenteel is de bescherming van ons erfgoed geregeld in verschillende specifieke regelingen en wetten. Met deze nieuwe wet zijn deze samengevoegd.
Reacties uit internetconsultatie
Op de openbare internetconsultatie zijn deze zomer meer dan honderd reacties gekomen van erfgoedeigenaren, brancheverenigingen, kunstenaars, archeologen en onderzoekers. Daarop is het wetsvoorstel aangepast. Zo hoeven universiteiten niet te voldoen aan de certificeringsplicht in de archeologie. En musea kunnen cultuurgoederen ook digitaal of interactief tentoonstellen.
De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

23 november 2014

GEM 17-09-2014 Eindhoven start pilot meerjarige evenementenvergunning

Een meerjarige evenementenvergunning past bij een ‘gastvrije en veilige’ evenementenstad.

De gemeente Eindhoven start met een driejarige pilot voor meerjarige evenementenvergunningen. Dit past in de ambitie van de stad om een ‘gastvrij en veilige’ evenementenstad te zijn en om zaken mogelijk te maken. Het gaat om een pilot voor meer jaren. Jaarlijks evalueren we en zoeken we naar mogelijkheden om zaken waar kan nog soepeler te organiseren. De gemeenteraad beslist hier 14 oktober definitief over.
Bij de behandeling van de herijking van het evenementenbeleid op 18 februari 2014 is een amendement aangenomen om te komen tot een meerjarige evenementenvergunning. Het gaat om drie categorieën: alle kleinschalige wijkevenementen; alle evenementen die de afgelopen vijf jaar ononderbroken hebben plaatsgevonden en alle evenementen waar op basis van de degelijke staat van dienst van uit gegaan kan worden dat een meerjarige vergunning afgegeven kan worden.
Voorwaarden
De organisatoren die in aanmerking komen voor een meerjarige vergunning moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten drie opvolgende edities van het evenement in de periode 2012-2014 hebben gehad en het evenement moet ieder jaar op dezelfde locatie plaatsvinden. Verder moet de data van het evenement bekend zijn voor 2015, 2016 en 2017 en mogen er geen grote wijzigingen in het programma zitten in de periode 2012-2014. Tenslotte mochten afgelopen jaren geen grote incidenten gedurende het evenement hebben plaatsgevonden en gaat het niet om evenementen die gekoppeld zijn aan Koningsdag of public viewings bij grote sportevenementen, zoals EK’s en WK’s.
De gemeente start met een steekproef van 25% van het totaal aantal evenementen dat voldoet aan de voorwaarden. De Sint Nicolaas intocht, Fakkeltocht, Lichtjesroute en 18 september defilé komen zeker in aanmerking voor de pilot. Ieder jaar vindt nog wel een toetsing plaats van de plannen om na te gaan of het verkeersplan, veiligheidsplan, terreintekeningen e.d. in orde zijn.
De opzet van de pilot meerjarige vergunning is afgestemd met de externe partners Stichting Horeca Eindhoven en Evenementen Platform Eindhoven. Zodra er geloot is en bekend is wie er deel mogen nemen aan de pilot zal er contact worden opgenomen met deze organisatoren. Met hen zal een duidelijk tijdspad worden doorgesproken en zal aangegeven worden wanneer zij de meerjarige vergunning kunnen verwachten.

EDB 17-09-2014 Parkeren in centrum Eindhoven flink duurder

Omdat Eindhoven wil dat we zoveel mogelijk met de fiets en het OV naar het centrum gaan zijn de parkeertarieven in de stad gestegen. Een dagje parkeren op loopafstand van de winkels gaat binnenkort 7,50 kosten. Dat is nu 6,50 euro. Parkeren bij P+R Meerhoven wordt goedkoper en ook kun je goedkoper de auto kwijt in de woonwijken rondom het centrum.

De duurste parkeerterreinen in het centrum (VVV-terrein en  en Fens-terrein) worden nog duurder. Je gaat hier 3,20 per uur betalen. De dagtarieven in de woonwijken rondom het centrum worden flink verlaagd, van  6,70 euro naar 4,50 euro per dag. Op enkele plaatsen waar nu nog een dagtarief van 3,70 euro geldt, wordt het tarief verhoogd naar 4,50 euro per dag.

Parkeren in het centrum moet mogelijk blijven, maar, zo luidt het vastgestelde beleid, het wordt er niet goedkoper op ,"omdat er nu eenmaal voor gekozen is het gebruik van openbaar vervoer en fiets te stimuleren." 
Meerhoven
Volgens de gemeente maken langparkeerders nu geen gebruik van de nieuwe P+R omdat daar parkeren vanaf de tweede dag een tientje kost. Voor de eerste dag betaal je 5,00 euro en dat tarief gaat ook voor de dagen erna tellen. Hiermee wil Eindhoven proberen de parkeeroverlast in Meerhoven zelf te verminderen.

ED 21-08-2014 Politie pakt drugdealers tijdens actie in Eindhovense binnenstad

Een actie van de politie in de Eindhovense binnenstad leverde woensdag 12 processen verbaal op tegen zogeheten 'drugsrunners': straatdealers die op diverse plekken rond coffeeshops actief zijn. Ze kregen een bekeuring van 350 euro.

Bij de actiedag waren 15 politiemensen, onder wie een aantal in burger, betrokken. De agenten vormen sinds oktober vorig jaar een 'focusgroep', aangestuurd door wijkagenten Jallal Barta en Ron van Kleef. Eén dag in de week bindt de groep de strijd aan met een bepaalde vorm van criminaliteit of overlast. Woensdag waren het straatdealers die extra aandacht kregen van de politie.
Bekenden van de politie
De meeste drugsrunners zijn bekenden van de politie. Tijdens een briefing vooraf werden de portretten en namen getoond van acht 'vastekernleden'. Vervolgens ging de groep er op uit, waarbij de agenten in burger verdachte situaties en personen doorgaven aan wijkagent Barta en Marnik Blaauw, operationeel chef en tevens hulpofficier van Justitie.

GEM 1102-2014 Visitatiecommissies bewijzen dat vertrouwen in bewoners werkt

'Bewoners weten vaak beter waar de knelpunten in hun buurt liggen dan de gemeente'.

Een participatiesamenleving kan niet zonder inbreng van bewoners. Voor de gemeente Eindhoven is participatie meer dan een term. Het is de overtuiging dat Eindhoven alleen met inbreng van haar inwoners een leefbare stad blijft. Zo leggen bewonersorganisaties sinds vorig jaar voor hun subsidie geen verantwoordelijkheid meer af aan de gemeente. Wel krijgen ze bezoek van zogenoemde visitatiecommissies bestaande uit bewoners uit andere buurten.              
Een visitatiecommissie visiteert, gaat op bezoek om te luisteren welke activiteiten ondernomen zijn met het buurtbudget. Om te leren en stadsbreed te delen. Marion van Beurden, voorzitter van het Buurtplatform Bennekel Belang is te spreken over de nieuwe werkwijze. “De commissie voelde goed het enthousiasme aan waarmee mensen zich inzetten in onze buurt en waardeerde dat. We kregen ook ruimte om te vertellen waarom sommige activiteiten niet konden doorgaan, bijvoorbeeld door te weinig vrijwilligers.” Ook dit jaar gaan de visitatiecommissies weer aan de slag.
Waardebonnen
Bewonersparticipatie kreeg in Eindhoven in 2009 een duidelijk gezicht met het waardebonnensysteem. Met een waardebon vragen buurtbewoners zelfstandig zaken aan die zij belangrijk vinden voor de leefbaarheid en de samenhang in hun buurt. Denk aan een speeltoestel, een extra bankje of geld voor kinder-, jongeren- en ouderenactiviteiten. Een groep buurtbewoners beoordeelt vervolgens de aanvraag en zegt wel of geen geld toe. Zonder bemoeienis van de gemeente.
Vertrouwen
De trend naar bewoners die het heft in handen nemen ging de jaren daarna steeds een stap verder tot volledige zeggenschap over het eigen buurtbudget. “Het zal best eens fout lopen, natuurlijk moeten bewonersorganisaties goed blijven boekhouden. Maar het uitgangspunt is vertrouwen. En dat blijkt te werken”, zegt Willy van Dijk, gemeentelijk senior beleidsontwikkelaar.
 Eindhovenaren hebben zeggenschap over:
  • hun buurtbudget;
  • het kiezen van welzijnsaanbieder;
  • het aansturen van stadstoezicht;
  • het gedeeltelijk aanbesteden onderhoud en beheer openbare ruimte (bv Blik opzij, dan kan de veger erbij);
  • het meeschrijven aan beleidsnota bewonersparticipatie.  
Minder controleren
Bewonersparticipatie ziet Van Dijk vooral als een gezamenlijke zoektocht naar taken en verantwoordelijkheden. Vanzelfsprekend blijft de gemeente voldoen aan haar wettelijke verplichtingen. “Wij moeten af van het idee dat alleen ambtenaren weten wat goed is voor de stad. Bewoners weten beter waar de knelpunten en kansen liggen in hun buurt dan wij. Ik durf de stelling aan dat de gemeente zelf vaak de grootste sta-in-de-weg is voor bewonersparticipatie. We moeten leren vertrouwen en gebruik maken van de kennis van bewoners, ondernemers en instellingen. Leren loslaten en minder controleren.”
Scherp houden
Het moet van twee kanten komen, vindt ook Van Beurden. “Het is onze taak de gemeente scherp te houden. Natuurlijk vind ik het mooi dat de wethouder ons als bewoners gevraagd heeft een voorzet te geven voor de nieuwe nota bewonersparticipatie en dat onze uitgangspunten meegenomen worden. Maar een papieren nota zegt nog niets over de realiteit. De gemeente moet leren los te laten en ons meer zeggenschap te geven.”
Zeggenschap opeisen
Als luis in de pels aarzelt Marion van Beurden niet het recht op participatie op te eisen. Bij de nieuwe manier van werken in het sociale domein, WIJeindhoven, vroeg ze de wethouder waarom bewoners geen zitting hadden in de sollicitatiecommissie. Bij de sollicitatie van een nieuwe wijkcoördinator eiste ze het recht op om mee te beslissen. In beide gevallen luisterde de gemeente naar haar argumenten. “Het is wel ónze buurt.”  

GEM 10-04-2014 Koningsdag: bereikbaarheid en parkeren

Sommige straten en parkeerplaatsen zijn afgesloten. Fietsenstallingen hebben andere openingstijden.

  • Wilhelminaplein – Julianastraat – St. Catharinastraat en de Heilige Geeststraat afgesloten van vrijdag 25 april 13.00 tot zaterdag 26 april 23.00 uur.
  • Keizergracht en Wal tussen Willemstraat en Bilderdijklaan afgesloten van zaterdag 26 april van 06.00 tot 23.00 uur.
  • Willemstraat tussen Vonderweg en Emmasingel alleen richting Keizergracht afgesloten van zaterdag 26 april van 06.00 tot 23.00 uur. Verkeer kan via de Mathildelaan – Emmasingel weer op de Willemstraat komen. De Willemstraat tussen de Vonderweg en St. Antoniusstraat is vanwege werkzaamheden ook afgesloten.
  • Kleine Berg en Bergstraat afgesloten van zaterdag 26 april van 08.00 tot 23.00 uur.
  • Vestdijk afgesloten tussen Geldropseweg en 18 Septemberplein van zaterdag 26 april 11.00 tot 

  • Parkeergarages/terreinen die niet of slecht bereikbaar zijn
  • Keizersgracht (Fensterrein) in en uitrijden niet mogelijk van zaterdag 26 april van 06.00 tot zondag 27 april 06.00 uur.
  • Wilhelminaplein in en uitrijden niet mogelijk van vrijdag 25 april van 13.00 tot zaterdag 26 april 23.00 uur.

GEM 10-04-2014 Praktische informatie Koningsdag

Praktische informatie Koningsdag


Contactinformatie voor vragen over vervoer en het melden van overlast tijdens Koningsdag.
Bussen
De gehele binnenstad van Eindhoven is afgesloten voor verkeer. Hierdoor vervallen álle bushaltes binnen de ring. Koningsdag vieren in het centrum van Eindhoven? Stap uit bij de tijdelijke halte achter het Beursgebouw. Reist u verder met bus of trein? Stap dan ook uit bij het Beursgebouw en loop naar het NS-station.
Let op: op Koningsdag rijdt Hermes in de hele regio Zuidoost-Brabant een zaterdagdienstregeling. Kijk voor meer informatie op www.hermes.nl.
(Geluids)overlast
Geluidsoverlast kunt u op 26 april melden bij de gemeente via telefoonnummer 14040. Geef vragen die kunnen wachten tot maandag 28 april tijdens kantooruren door.
Telefoonnummers
Politie: 0900-8844
Gemeente: 14040
NS: 0900-2021163
Hermes: 0800- 0222277 of 0900-9292
Webadressen
www.eindhovenisking.nl: voor volledig programma, locaties en tijden van alle activiteiten.
www.hermes.nl: voor dienstregeling bussen in de regio.
www.bereikbaar.eindhoven.nl: voor alle verkeerssituaties en parkeerlocaties.
www.9292ov.nl: voor informatie over alle openbaar vervoer.
Twitter
@Gem_Eindhoven: gemeente Eindhoven over actuele situaties in de stad #oranje040.

GEM 10-04-2014 De Bergen - Koningsdag

De Bergen - Koningsdag
Koninginnedag in ‘De Bergen’, één van de meest gezellige dagen van het jaar! Ook dit jaar verwachten we veel bezoekers. Er zijn activiteiten voor kinderen, vele terrasjes en livemuziek.
De Kleine Berg is afgesloten voor verkeer vanaf 10.00 tot 22.00 uur. Gedurende de hele dag kunnen bezoekers struinen langs de kramen, wat eten en drinken op de vele terrassen, en genieten van de muziek en gezelligheid. Er spelen verschillende bands in den straat en de ondernemers van De Bergen zorgen voor lekkere hapjes en drankjes op hun (hopelijk) zonnige terrassen.
Programma Koningsdag
- Vrijmarkt
- Kinderactiviteiten
- DJ
- (live) Muziek
- Vele terrasjes


'De  Bergen' Eindhoven
10.00 - 22.00 uur
Gratis entree

GEM 10-04-214 Koningsdag 2014, Eindhoven kleurt weer oranje

Informatie voor, tijdens en na 26 april 2014. Van afspraken en tips tot bereikbaarheid en wijkactiviteiten.

Dit jaar kleurt Eindhoven op zaterdag 26 april oranje. Koningsdag is een feest voor jong en oud, danceliefhebbers en vrijmarktsnuffelaars, popmuziek en kinderspelen, kortom voor iedereen. Daarom zetten we in Eindhoven weer een divers programma neer in de binnenstad, Strijp S, TU/e en in de wijken.
Programma, locaties en line-up
Het totale programma, de locaties en line-up in het centrum vindt u op www.eindhovenisking.nl.






Van braderie tot buurthappening voor kinderen. En van jeu de boulesfestijn tot muziek. De activiteiten in de wijken.



Vrijmarkt
De vrijmarkt is ook dit jaar op de PSV-laan (voorheen Mathildelaan), tussen de Glaslaan en de Vonderweg naast het Philips Stadion. Op het Wilhelminaplein blijft een kleine vrijmarkt voor bewoners van de Bergen.
Gratis toiletten en entree
Alle evenementen zijn gratis toegankelijk. Plassen hoeft niet in bosjes, want de gemeente zal op veel plekken weer gratis toiletunits neerzetten. Ook op de evenemententerreinen zijn de toiletten gratis.
Veiligheid
Eindhoven is de laatste jaren erg in trek tijdens de viering van de verjaardag van ons staatshoofd. Dat betekent dat het naar verwachting gezellig vol zal zijn, maar op piekmomenten op bepaalde locaties misschien ook wel érg druk. Daarom enkele veiligheidsmaatregelen:



Om ongelukken te voorkomen is glas en blik op 25 en 26 april verboden. Drank in plastic is toegestaan.



  • Let op de speciale ledschermen in de stad en hou twitter (@Gem_Eindhoven, #oranje040) in de gaten, dan bent u op de hoogte van waar er nog ruimte is;
  • Wilt u alleen met de bus, stap dan uit bij de tijdelijke halte achter het Beursgebouw. Met de NS zijn afspraken gemaakt over reizigersstromen: aan de stadskant het station in (met bufferzones) en aan de noodzijde (busstation Neckerspoel) het station uit;
  • Kom niet meer naar de binnenstad als u hoort via verschillende media of op het station dat de stad vol is.
Vrienden of familie kwijt?
Houdt u er rekening mee dat in de loop van de middag het mobiele netwerk overbelast kan raken. Maak daarom vooraf duidelijke afspraken waar en wanneer u elkaar wilt ontmoeten. Op het 18 Septemberplein en Catharinaplein worden loungeplekken ingericht. Deze zijn speciaal voor mensen die elkaar kwijt zijn geraakt of om even rust te nemen tijdens het oranjefeest. 

Bereikbaarheid en contact


Sommige straten en parkeerplaatsen zijn afgesloten. Fietsenstallingen hebben andere openingstijden.



Contactinformatie voor vragen over vervoer en het melden van overlast tijdens Koningsdag.





15-01-2014Eindhoven zoekt innovatieve ideeën voor gemeentegebouwen


De gemeente Eindhoven is op zoek naar innovatieve ideeën die de gemeentegebouwen verduurzamen. Daarvoor is zij op zoek naar partners.
Bij verduurzamen bedoelt de gemeente een samenwerking en er wordt gestreefd naar kwaliteit op de lange termijn. Partijen met innovatieve ideeën, die een bijdrage willen leveren aan het verduurzamen aan de gemeentegebouwen, worden opgeroepen zich te melden. Dat kunnen zij doen tot 24 januari via de zogenoemde Call for outline proposals.
VerdiepingssessieDuurzame gemeentegebouwen dragen bij aan de Eindhovense ambitie om in 2045 een energieneutrale stad te zijn. Daartoe houdt de gemeente Eindhoven op 20 maart een verdiepingssessie. Ook wordt er dan informatie verschaft over de aanbestedingsproce. Wie bij de sessie wil zijn, meldt zich aan.

ED 14-01-2014 Gemeente Eindhoven verkoopt monumentale panden

De gemeente Eindhoven wil de komende jaren een aantal monumentale panden verkopen. Het gaat dan niet om gebouwen als het Van Abbemuseum en het Natlab, maar om losse woningen en kantoren her en der in de stad.
De eerste drie die aan de beurt komen zijn twee huizen aan de Gasthuisstraat (nrs 821 en 829) en een kantoorpand aan de Dommelstraat 6. Die kunnen samen minstens 670.000 euro opbrengen, aldus de door de gemeente geraadpleegde makelaar.
Dinsdagavond adviseerde de raadscommissie positief over het gemeentelijk 'Uitvoeringsplan Monumenten'. De gemeenteraad zal het deze maand vaststellen.
In het plan is uit de totale lijst van een kleine vijftig gemeentelijke en rijksmonumenten in gemeentebezit een sublijst samengesteld van 27 panden waarmee binnen nu en acht jaar iets moet gebeuren. Ze moeten in ieder geval opgeknapt worden.
Plan is om dat te betalen met (een deel van) de verkoopopbrengst van een aantal van die panden.
Eindhovens Dagblad, op dit artikel rust copyright.

ED 13-01-2014 'Bouwplannen Eindhoven welstandsvrij'

Toekomstige bouwplannen in Eindhoven moeten in principe welstandsvrij zijn, tenzij er redenen zijn om een plan alsnog te behandelen in de commissie ruimtelijke kwaliteit, de voormalige welstandscommissie.

Dat schrijft voorzitter Frans Gijsbers van de commissie ruimtelijke kwaliteit, de voormalige welstandscommissie, in het jaarverslag 2012 van de commissie.
Het stadsbestuur deelt die mening niet, maar ziet de visie van Gijsbers als een mogelijke 'denkrichting', blijkt uit een stuk voor de gemeenteraad.
Volgens secretaris Ton Langenberg van de commissie ruimtelijke kwaliteit komt wethouder Yasin Torunoglu (ruimtelijke ordening, PvdA) binnenkort met een eigen visie op de toekomst van de stedelijke welstand.
Eindhovens Dagblad, op dit artikel rust copyright

EDB 12-11-2013 Binnenstad geeft ondernemers vrije keuze over aantal koopzondagen

De Eindhovense binnenstad, exclusief De Bergen, kiest voor het vrijgeven van de koopzondagen vanaf 1 januari 2014. Hiermee wordt het al dan niet opengaan op zondag een beslissing van de individuele ondernemer. Dat heeft de Stichting Detailhandelsplatform Binnenstad Eindhoven (SDBE) dinsdag bekendgemaakt. De SDBE kiest hiermee nadrukkelijk voor het ‘recht’ van 52 koopzondagen.


De aanleiding voor dit standpunt is het recente besluit van de gemeenteraad dat ondernemers in de detailhandel vanaf 1 januari 2014 per winkelgebied of winkeliersvereniging democratisch moeten besluiten op hoeveel zondagen per jaar ze hun winkels openen.

Dit bleek geen eenvoudige opgave voor de SDBE, die de belangen behartigt van zowel de zelfstandig ondernemers als van de grootwinkelbedrijven in het gebied. Toch is er overeenstemming bereikt, na rijp beraad met de winkeliersraad (het adviesorgaan van de SDBE).

Voornaamste argument om voor vrijgave te besluiten was een peiling onder de achterban, waar een meerderheid voor 52 koopzondagen was. Het is onbekend hoeveel zelfstandige ondernemers voor koopzondagen zijn.

De wens van de consument en de positieve effecten op werkgelegenheid zijn sturend geweest bij dit besluit. Dit sluit aan bij de statutair vastgelegde doelstelling van de SDBE om de zakelijke belangen van de detailhandel te bevorderen (met de daarbij behorende werkgelegenheid) en de verbetering van de kwaliteit en het imago van het product binnenstad.

De SDBE anticipeert op de definitieve besluitvorming van de gemeenteraad door te communiceren aan de ondernemers in het gebied dat iedereen per 1 januari 2014 iedere zondag open mag gaan. De SDBE stelt zich in 2014 als actieve gesprekspartner op als het gaat om de gemeentelijke evaluatie van het koopzondagenbeleid.

ED 06-11-2013 Bergen en Stationskwartier beter verbinden met binnenstad

Winkelgebied de Bergen en horecagebied het Stationskwartier worden nadrukkelijker bij de rest van de Eindhovense binnenstad betrokken. De gemeente Eindhoven gaat de oversteekplaatsen tussen de twee gebieden en de rest van de binnenstad hiervoor aanpassen.
Zo wordt het asfalt op de kruispunten vervangen door klinkers zodat de bestrating doorloopt. Het winkelende publiek moet hierdoor meer het gevoel krijgen dat de Bergen en het Stationskwartier (Dommelstraat en Stationsplein) ook deel uitmaken van het winkelgebied.
De binnenring blijft wel gewoon gehandhaafd in de huidige vorm. Ook de stoplichten voor het autoverkeer en de voetgangers blijven staan. De stoplichten voor fietsers verdwijnen wel.
Eindhovens Dagblad, op dit artikel rust copyright.



25-09-2013 Andere functie


Beste mensen,

Na 5 jaar buurtbrigadier/wijkagent te zijn geweest heb ik besloten om er mee op te houden.
Ik ga de organisatie niet verlaten maar ga een stageplaats voor leidinggevende vervullen in Eindhoven Noord.
Als opvolgers voor mijn functie zijn Jallal Barta en Ron van Kleef aangesteld.
In verband met mijn fysieke beperktheid zal ik op de achtergrond de heren bijstaan.
Afspraken die ik toegezegd heb zal ik uiteraard nakomen of zorgen voor vervanging.

Rest mij nog jullie allen te bedanken voor de prettige samenwerking en we spreken elkaar ongetwijfeld.

Met vriendelijke groet,

Marja Schuiling
Brigadier / wijkagent

Politie | Oost-Brabant | Eindhoven | Centrum
Begijnenhof 29,  5611 EK Eindhoven
M 06-46255741 T  040-2330429

Twitter: @brigadierEHVstd