Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

7 september 2014

ZN 01 aug 2014 Als de buren je vijand worden

Een burenruzie of stelselmatige overlast van omwonenden, Nederlanders ervaren dit als een steeds groter probleem. Gemeenten en woningcorporaties zijn de eerst aangewezen instanties om bewoners te helpen bij het aanpakken van onhoudbare leefomstandigheden. Maar bewoners kunnen zelf ook veel doen, stelt Katja Steverink van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Overlast van buurtbewoners is volgens Katja Steverink een hardnekkig probleem dat in heel Nederland voor komt. “Denk aan geluidsoverlast, overlast door huisdieren, verloederde panden of overlast door drugshandel. Dit kan het woongenot en het veiligheidsgevoel van bewoners ernstig aantasten. Soms leidt woonoverlast zelfs tot geestelijke of fysieke klachten.”
Steverink signaleert de laatste jaren nieuwe groepen overlastgevenden. De ‘traditionele onaangepasten’ hebben met de economische crisis gezelschap gekregen van mensen die langdurig werkloos zijn. “In de wijk verblijven overdag meer mensen die er normaliter niet zouden zijn. En hoe meer buren aanwezig zijn, hoe groter de kans dat ze last krijgen van elkaar. Ook zien we dat mensen minder tolerant zijn en minder van elkaar kunnen hebben, onder andere door financiële druk.”
Groeiend probleemOngeveer 6% van de Nederlanders ervaart vaak overlast van buren. De problematiek is de laatste jaren nauwelijks veranderd: het percentage burgers dat vaak burenoverlast rapporteert, lag in 2011 ongeveer even hoog als in 2010 en 2009. Volgens jaarlijks onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek ervaren burgers burenoverlast wel als een steeds groter probleem. Daarnaast blijkt dat er ieder jaar enkele dodelijke slachtoffers te betreuren zijn door uit de hand gelopen burenruzies. Reden genoeg om goed te kijken naar de mogelijkheden om burenruzies op te lossen. “Het is belangrijk om woonoverlast zo snel mogelijk in de kiem te smoren”, stelt Steverink. Bewoners zouden volgens haar in eerste instantie zelf het initiatief moeten nemen. “Stap op je buren af, en leg uit dat je overlast ervaart. De praktijk wijst uit dat de meeste problemen het best in onderling overleg kunnen worden opgelost.” Als een goed gesprek niet helpt, dan is melding bij de gemeente of de woningbouwvereniging een optie. “Trek in ieder geval aan de bel”, benadrukt Steverink. “Soms durven buren uit angst voor represailles niks tegen instanties of verhuurders te zeggen. Dat betekent dat slachtoffers de overlast langer moeten verdragen, omdat de situatie niet bekend is.”
BuurtbemiddelingSteeds meer gemeenten zetten Buurtbemiddeling in bij overlastconflicten. Buurtbemiddeling brengt buurtgenoten die een conflict hebben weer met elkaar in gesprek. Getrainde vrijwilligers helpen de partijen om het onderlinge contact te herstellen en zelf een oplossing voor het conflict te bedenken. Zo loste Buurtbemiddeling in 2013 ruim twee derde van de burenruzies op. Kijk voor meer informatie over Buurtbemiddeling op de website van het CCV.
Goede buren, betere buurten
In een buurt waar bewoners elkaar gedag zeggen en elkaar een helpende hand bieden, is het fijner en veiliger wonen. Als je rekening met je buren houdt, houden de buren eerder rekening met jou. Hieronder wat tips:
  • Licht buren vooraf in over een feestje of een verbouwing, zodat ze zich erop in kunnen stellen.
  • Neem binnen afscheid van gasten, en niet buiten.
  • Neem pakjes voor elkaar aan en geef ze bij thuiskomst meteen aan de buren.
  • Zet af en toe ook de kliko van de buren even bij hun woning terug.
  • Verwijs uw eigen bezoek naar de gemeenschappelijke parkeerplaats en laat ze niet op de stoep parkeren of bij uw buren voor de deur
  • Onbekend maakt onbemind: maak kennis met de nieuwe buren voor een goede verstandhouding.

28 juli 2914 Koopzondag Eindhoven steeds populairder



De koopzondag in Eindhoven raakt zowel bij ondernemers als de consumenten steeds meer in trek.
Een half jaar geleden, toen de koopzondagen werden vrijgegeven, waren lang niet alle winkels alle zondagen geopend. Inmiddels is volgens de ondernemersvereniging ongeveer 80 procent van de winkels iedere zondag open.
Volgens de ondernemersvereniging is de zondag vooral lucratief dankzij de vele Belgen die op zondag naar Eindhoven komen. In België kennen ze namelijk geen koopzondagen.
Onder zelfstandige ondernemers is de bereidheid om iedere zondag de deuren te openen het laagst. Op de Kleine Berg bijvoorbeeld, zijn de meeste winkels alleen de eerste zondag van de maand geopend.

St040 17 juli 2014 Vergunningensite gemeente pas eind dit jaar weer online

Het zal nog wel even duren voor de vergunningensite van de gemeente weer bereikbaar is. Waarschijnlijk pas aan het eind van het jaar.


De vergunningensite van de gemeente werd vorige maand offline gehaald, toen bleek dat de site niet waterdicht was. Het repareren ervan blijkt lastiger dan gedacht.

De gemeente laat weten dat het systeem waar de vergunningensite onderdeel van is, verouderd is. Een bureau dat gespecialiseerd is in de beveiliging van ict-diensten, heeft geconstateerd dat de problemen die zich in het systeem voordoen, ook niet zo makkelijk op te lossen zijn.

Daarom heeft de gemeente besloten om niet meer te investeren in het verouderde systeem, maar in plaats daarvan te wachten op het nieuwe systeem, dat al in de maak was. Eind dit jaar is dat waarschijnlijk klaar. Op dat moment kunnen er pas weer online vergunningen worden aangevraagd.

ED 17 juli 2914 Vergunningensite gemeente Eindhoven langer uit de lucht

De vergunningensite van de gemeente Eindhoven is nog tot het einde van dit jaar uit de lucht. Volgens de gemeente is het systeem waar de vergunningensite onderdeel van is, verouderd en zijn de kwetsbaarheden in het systeem niet gemakkelijk op te lossen

Omdat Eindhoven al langer werkt aan een vervanging van het systeem is besloten om nu niet meer in het verouderde systeem te investeren, zo laat een gemeentewoordvoerder desgevraagd weten.
„Dit betekent dat het langer duurt voordat de gemeente de online diensten weer kan aanbieden. De verwachting is dat het nieuwe systeem eind 2014 operationeel is”, aldus de woordvoerder.
De site werd vorige maand uit de lucht gehaald nadat een gebruiker de gemeente op een mogelijk veiligheidslek had gewezen. Daardoor zou het mogelijk zijn e-mailadressen en wachtwoorden van abonnees te achterhalen. Op de site kon de status van een aanvraag worden bekeken.

30 juni 2014 Veiligheidslek in vergunningensite gemeente Eindhoven

Het Eindhovense stadsbestuur heeft maandagochtend de vergunningensite uit de lucht gehaald.

De gemeente was getipt dat door een veiligheidslek mogelijk e-mailadressen en wachtwoorden van gebruikers te achterhalen waren.
Niet alleen de speciale vergunningenwebsite, maar ook de daar aan gekoppelde mailinglijst over vergunningen is offline gezet. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft Eindhoven 'het zekere voor het onzekere' genomen.
De aangevraagde en verleende vergunningen zijn vooralsnog te vinden via www.eindhoven.nl/officielepublicaties.

07 april 2014 Eindhoven365 presenteert overzicht en cijfers 2013

Een overzicht van de vele events, gebeurtenissen en publicaties die van belang zijn voor Eindhoven en de merkontwikkeling van de stad. Als toevoeging op het jaaroverzicht publiceert Eindhoven365 ook de eerste inspanningen op het vlak van monitoring. Uit onderzoek blijkt dat Eindhovense evenementen in 2013 een waarde van ruim € 57 miljoen behaalden.

Spannende stad en regio De stad Eindhoven is voortvarend bezig. Dat voel je, proef je, lees je nationaal en internationaal. Zoals Peter Kentie, directeur-bestuurder van Eindhoven365, het omschrijft: “De strategie van onze citymarketing zit mede in het spelen met de tijdelijkheid, door verrassende en impactvolle evenementen en festivals veranderen we onze stedelijke omgeving waardoor we een spannende stad en regio worden. Die de bezoeker prikkelt en inspireert. Verrast en doet terugkomen. Het jaaroverzicht 2013 geeft daar een helder overzicht van.”
Economische waarde
Dat de strategie werkt, zie je terug in het evenementenoverzicht 2013. Uit subsidieverantwoordingen en persberichten van organisatoren blijkt dat in 2013 de evenementen in Eindhoven door 3.216.190 personen zijn bezocht. Vermenigvuldigd met de bijbehorende economische factor van de activiteit, komt 2013 op een economische waarde van € 57.099.950,-. Dat events een belangrijke impact hebben op de stad, zie je niet alleen terug in euro’s. Ze hebben ook een belangrijke meerwaarde in het creëren van werkgelegenheid, met name voor de lagere inkomensgroepen. Deze doelgroep is essentieel om de events operationeel tot stand te brengen.
Onderzoek en monitoring van effecten Eindhoven365 is in samenwerking met gemeente Eindhoven, afdeling BIO, gestart met het monitoren van de prestatie van de stad en de ontwikkelde activiteiten. Periodiek worden allerlei prestatiecijfers verzameld uit uiteenlopende disciplines en bedrijfsgroepen, zoals events, retail, horeca, hoteliers, et cetera. Deze worden met behulp van wegingsfactoren bij elkaar gevoegd. Zo wordt gemeten hoe de vlag erbij hangt in Eindhoven en nog gefundeerder worden bepaald welke acties nodig zijn.

04 april 2014 Eindhoven365 presenteert overzicht en cijfers 2013


Eindhoven365 publiceert het jaaroverzicht 2013. Een overzicht van de vele events, gebeurtenissen en publicaties die van belang zijn voor Eindhoven en de merkontwikkeling van de stad. Als toevoeging op het jaaroverzicht publiceert Eindhoven365 ook de eerste inspanningen op het vlak van monitoring. Uit onderzoek blijkt dat Eindhovense evenementen in 2013 een waarde van ruim € 57 miljoen  behaalden.
Spannende stad en regioDe stad Eindhoven is voortvarend bezig. Dat voel je, proef je, lees je nationaal en internationaal. Zoals Peter Kentie, directeur-bestuurder van Eindhoven365, het omschrijft: “De strategie van onze citymarketing zit mede in het spelen met de tijdelijkheid, door verrassende en impactvolle evenementen en festivals veranderen we onze stedelijke omgeving waardoor we een spannende stad en regio worden. Die de bezoeker prikkelt en inspireert. Verrast en doet terugkomen. Hetjaaroverzicht 2013 geeft daar een helder overzicht van.”
Economische waardeDat de strategie werkt, zie je terug in het evenementenoverzicht 2013. Uit subsidieverantwoordingen en persberichten van organisatoren blijkt dat in 2013 de evenementen in Eindhoven door 3.216.190 personen zijn bezocht. Vermenigvuldigd met de bijbehorende economische factor van de activiteit, komt 2013 op een economische waarde van € 57.099.950,-.
Dat events een belangrijke impact hebben op de stad, zie je niet alleen terug in euro’s. Ze hebben ook een belangrijke meerwaarde in het creëren van werkgelegenheid, met name voor de lagere inkomensgroepen. Deze doelgroep is essentieel om de events operationeel tot stand te brengen.
Onderzoek en monitoring van effectenEindhoven365 is in samenwerking met gemeente Eindhoven, afdeling BIO, gestart met het monitoren van de prestatie van de stad en de ontwikkelde activiteiten. Periodiek worden allerlei prestatiecijfers verzameld uit uiteenlopende disciplines en bedrijfsgroepen, zoals events, retail, horeca, hoteliers, et cetera. Deze worden met behulp van wegingsfactoren bij elkaar gevoegd. Zo wordt gemeten hoe de vlag erbij hangt in Eindhoven en nog gefundeerder worden bepaald welke acties nodig zijn.

ST040 27 feb 2014 Proef met ruimere sluitingstijden horeca

Er komt dit jaar een proef met het verruimen van sluitingstijden van de horeca in de binnenstad en op Strijp S. Dat wil een meerderheid van Eindhovense gemeenteraad.


Er wordt bekeken of de sluitingstijd op vrijdag en zaterdag kan worden opgerekt. Nu is dat vier uur 's nachts. Daarnaast wordt onderzocht of op de donderdagavond de kroegen tot vier uur open kunnen blijven in plaats van twee uur. Op die avond gaan veel studenten op stap.

Vooral de VVD en D66 vinden dat de openingstijden moeten worden verruimd. Dat maakt de stad volgens die coalitiepartijen bruisender. Ook zou er behoefte zijn in de stad aan een verruiming. Ook oppositiepartij Samen Eindhoven staat pal achter het plan.

De meeste andere fracties zijn ook positief, maar hebben nog wel wat kanttekeningen. Zo vinden onder meer GroenLinks, SP, PvdA en CDA dat in de plannen meer rekening moet worden gehouden met omwonenden in de uitgaansgebieden. Verder geven die fracties aan dat niet alle uitgaansgebieden in de stad over één kam moeten worden geschoren. Zo vraagt de Dommelstraat of Wilhelminaplein om een andere aanpak dan bijvoorbeeld Stratumseind.

Naast het verruimen van de horecatijden, gaat de stad ook een proef doen met tijdelijke horeca. Het moet straks makkelijker worden om in bijvoorbeeld leegstaande panden een bar of eetzaak te vestigen.

Later dit jaar moeten alle pilots worden uitgevoerd. Volgend jaar volgt er een evaluatie.

ED 25 feb 2014 'Horeca Eindhoven moet op donderdagnacht langer open mogen'

Als er op korte termijn al verruimde openingstijden komen voor de Eindhovense horeca, zal dat alleen voor de donderdagnacht zijn. Dat bleek dinsdagavond bij de raadscommissie van de gemeente Eindhoven.

Wethouder Monique List (VVD) stelde daar voor om de horeca op onder andere het Stratumseind en de Markt die nacht de ruimte te geven om tot 04.00 open te mogen blijven. Nu is dat nog 02.00 uur.
Verruiming van de openingstijden op vrijdag en zaterdag wil List eerst nader onderzoeken.
Of de ruimere openingstijden op donderdag er daadwerkelijk komen, is overigens nog de vraag. Onder andere CDA, SP en PvdA waren daar dinsdagavond niet erg enthousiast over. Dit onder meer omdat omwonenden hier teveel overlast van zouden ondervinden.
Het horecabeleid, waar de openingstijden deel van uit maken, staat voor dinsdag 11 maart op de agenda van de laatste vergadering van deze gemeenteraad.

ZN 21 feb 2014 Eindhoven doet vuilniszak in de ban


De gemeente Eindhoven schaft de vuilniszak af. Voortaan wordt het afval alleen nog ingezameld via kliko’s en ondergrondse afvalcontainers. Dat is volgens de gemeente sneller en goedkoper.
Eindhovenaren die nu nog vuilniszakken aan de straat zetten, worden door de gemeente Eindhoven per brief geïnformeerd. Het gaat om ongeveer 400 huishoudens. De rest van de stad dumpt hun afval al in ondergrondse containers of zet de kliko aan de straat. Uitzondering vormt het centrum. Daar mogen bewoners wel vuilniszakken aan de straat blijven zetten.
Efficiëntere inzamelingDoor geen vuilniszakken meer op te halen, wordt het afval meer efficiënt ingezameld, zo zegt de gemeente.  Er hoeven immers geen aparte wagens meer te rijden, die de zakken ophalen. Bovendien vindt de gemeente het netter op straat. Ook omdat de zakken regelmatig kapot gaan, wat zwerfvuil oplevert.

11 feb 2014 Visitatiecommissies bewijzen dat vertrouwen in bewoners werkt

'Bewoners weten vaak beter waar de knelpunten in hun buurt liggen dan de gemeente'.

Een participatiesamenleving kan niet zonder inbreng van bewoners. Voor de gemeente Eindhoven is participatie meer dan een term. Het is de overtuiging dat Eindhoven alleen met inbreng van haar inwoners een leefbare stad blijft. Zo leggen bewonersorganisaties sinds vorig jaar voor hun subsidie geen verantwoordelijkheid meer af aan de gemeente. Wel krijgen ze bezoek van zogenoemde visitatiecommissies bestaande uit bewoners uit andere buurten.              
Een visitatiecommissie visiteert, gaat op bezoek om te luisteren welke activiteiten ondernomen zijn met het buurtbudget. Om te leren en stadsbreed te delen. Marion van Beurden, voorzitter van het Buurtplatform Bennekel Belang is te spreken over de nieuwe werkwijze. “De commissie voelde goed het enthousiasme aan waarmee mensen zich inzetten in onze buurt en waardeerde dat. We kregen ook ruimte om te vertellen waarom sommige activiteiten niet konden doorgaan, bijvoorbeeld door te weinig vrijwilligers.” Ook dit jaar gaan de visitatiecommissies weer aan de slag.
Waardebonnen
Bewonersparticipatie kreeg in Eindhoven in 2009 een duidelijk gezicht met het waardebonnensysteem. Met een waardebon vragen buurtbewoners zelfstandig zaken aan die zij belangrijk vinden voor de leefbaarheid en de samenhang in hun buurt. Denk aan een speeltoestel, een extra bankje of geld voor kinder-, jongeren- en ouderenactiviteiten. Een groep buurtbewoners beoordeelt vervolgens de aanvraag en zegt wel of geen geld toe. Zonder bemoeienis van de gemeente.
Vertrouwen
De trend naar bewoners die het heft in handen nemen ging de jaren daarna steeds een stap verder tot volledige zeggenschap over het eigen buurtbudget. “Het zal best eens fout lopen, natuurlijk moeten bewonersorganisaties goed blijven boekhouden. Maar het uitgangspunt is vertrouwen. En dat blijkt te werken”, zegt Willy van Dijk, gemeentelijk senior beleidsontwikkelaar.
 Eindhovenaren hebben zeggenschap over:
  • hun buurtbudget;
  • het kiezen van welzijnsaanbieder;
  • het aansturen van stadstoezicht;
  • het gedeeltelijk aanbesteden onderhoud en beheer openbare ruimte (bv Blik opzij, dan kan de veger erbij);
  • het meeschrijven aan beleidsnota bewonersparticipatie.  
Minder controleren
Bewonersparticipatie ziet Van Dijk vooral als een gezamenlijke zoektocht naar taken en verantwoordelijkheden. Vanzelfsprekend blijft de gemeente voldoen aan haar wettelijke verplichtingen. “Wij moeten af van het idee dat alleen ambtenaren weten wat goed is voor de stad. Bewoners weten beter waar de knelpunten en kansen liggen in hun buurt dan wij. Ik durf de stelling aan dat de gemeente zelf vaak de grootste sta-in-de-weg is voor bewonersparticipatie. We moeten leren vertrouwen en gebruik maken van de kennis van bewoners, ondernemers en instellingen. Leren loslaten en minder controleren.”
Scherp houden
Het moet van twee kanten komen, vindt ook Van Beurden. “Het is onze taak de gemeente scherp te houden. Natuurlijk vind ik het mooi dat de wethouder ons als bewoners gevraagd heeft een voorzet te geven voor de nieuwe nota bewonersparticipatie en dat onze uitgangspunten meegenomen worden. Maar een papieren nota zegt nog niets over de realiteit. De gemeente moet leren los te laten en ons meer zeggenschap te geven.”
Zeggenschap opeisen
Als luis in de pels aarzelt Marion van Beurden niet het recht op participatie op te eisen. Bij de nieuwe manier van werken in het sociale domein, WIJeindhoven, vroeg ze de wethouder waarom bewoners geen zitting hadden in de sollicitatiecommissie. Bij de sollicitatie van een nieuwe wijkcoördinator eiste ze het recht op om mee te beslissen. In beide gevallen luisterde de gemeente naar haar argumenten. “Het is wel ónze buurt.”  

ED 11 feb 2014 Politiek wil wijkfeest zonder leges

Buurtfeesten en kleinschalige niet-commerciële evenementen in Eindhoven moeten zonder vergunning en/of zonder legeskosten georganiseerd kunnen worden. Dat vinden in ieder geval PvdA, VVD en D66. Alledrie gaan ze nadenken over een motie waarin dat geregeld wordt.

Zo'n motie wordt vrijwel zeker door de gemeenteraad aangenomen.
Dit bleek tijdens de vergadering van een raadscommissie gisteravond. Daarin werd het evenementenbeleid van de stad geevalueerd. Dat is sinds ruim een jaar van kracht. Inmiddels is het na overleg met evenementen-organisatoren op een aantal punten aangepast.
In grote lijnen was de politiek tevreden met het beleid en met de aanpassingen die evenementen-wethouder Joost Helms (VVD) had aangebracht.
Maar er was ook brede ontevredenheid over het feit dat voor buurtfeesten en kleinschalige non-profit evenementen nog steeds vergunningen aangevraagd en dus ook leges betaald moeten worden.
Eindhovens Dagblad, op dit artikel rust copyright.

10 feb 2014 Adviesrapport over de veranderende rollen Bouwbesluittoetsing en Bouwtoezicht gemeente Eindhoven

De gemeente Eindhoven kan als koploper worden gezien als het gaat om onderzoek naar de uitvoering van Private Kwaliteitsborging en de nieuwe toekomstige rol van het Bouw- en Woningtoezicht.

In 2013 is een onderzoek uitgevoerd waarin een advies is gegeven aan het gemeentebestuur over de veranderende rollen van Bouwbesluittoetsing en Bouwtoezicht.
Al vooruitlopend op het wettelijk implementeren van Private kwaliteitsborging wil de gemeente Eindhoven het verlenen van, en het toezicht houden op vergunningen anders aanpakken. Het voornaamste doel van het gemeentebestuur is het beperken van de sturende rol van de overheid, en meer ruimte overlaten aan burgers en bedrijven.
De centrale vraag die het bestuur van de gemeente Eindhoven met dit onderzoek beantwoord wilde zien was: Draagt private kwaliteitsborging van de Bouwbesluittoets en het toezicht daarop voldoende bij aan de doelstellingen uit het Raadsprogramma/Collegeakkoord "Werken aan morgen" met als doel:
- Vermindering van de regeldruk en administratieve lasten
- Een efficiënte gemeentelijke organisatie
- Optimale kostendekkendheid en
- Verbeterde dienstverlening
In het rapport zijn de diverse aspecten waar het gemeentelijk Bouw- en Woningtoezicht mee te maken gaat krijgen om te komen tot een stelsel van private kwaliteitsborging beschreven. Het is dan ook  een document waar ook alle andere gemeenten hun voordeel mee kunnen doen. Met name het onderdeel dat de financiering van het Bouw- en Woningtoezicht beschrijft laat zien dat ook na de komst van de private kwaliteitsboring er nog veel taken bij de gemeente blijven, en dat deze in ieder geval niet kunnen blijven worden gefinancierd volgens de huidige legessystematiek. Daarnaast laat het rapport zien dat de echte winst op het gebied van vermindering regeldruk en administratieve lasten en het verbeteren van de dienstverlening niet zitten in het overdragen van de Bouwbesluittoets naar de markt, maar meer in het verbeteren van de interne processen op de achterblijvende taken.
Het rapport kunt u hier downloaden.

24 jab 2014 NLdoet: schrijf snel in en krijg financiële bijdrage

Ter voorbereiding op grote vrijwilligersactie op 21 en 22 maart.

Op 21 en 22 maart vindt de grootste vrijwilligersactie van Nederland plaats: NLdoet. Organisaties die hun klus voor 3 februari 2014 opgeven kunnen een bijdrage van € 450 krijgen. Voor Eindhoven zijn al ruim zestig klussen gemeld, maar er is ruimte voor meer.

In Eindhoven werken verschillende intermediairs samen om NLdoet tot een succes te maken. Bijvoorbeeld door het geven van workshops voor klusaanbieders, of het werven van bedrijfsvrijwilligers.
Meer weten?
Voor aanmelding, extra informatie, het laatste nieuws en tips en inspiratie voor een fantastische NLdoet activiteit kunt u terecht op www.nldoet.nl. Hier staat bij elke klus precies wat deze inhoudt en hoeveel mensen er nodig zijn. Een leuke manier om kennis te maken met nieuwe organisaties en mensen.

St040 31 okt 2013 'Puinhoop bij vastgoedafdeling gemeente'





Bij de vastgoedafdeling van de gemeente is het een chaos. De gemeente heeft geen overzicht hoeveel gebouwen het bezit, hoeveel ze waard zijn en hoe het staat met het onderhoud van de panden. Dat is de harde conclusie van de gemeentelijke rekenkamer, na een half jaar onderzoek.

ST040 01 nov 2013 Gemeenteraad wijst cultuurplan af





De Eindhovense politiek heeft het cultuurplan van wethouder Schreurs gisteravond van de hand gewezen.

Schreurs wil de cultuursector flexibeler maken, en het geld vaker uitgeven aan tijdelijke projecten. Culturele organisaties zouden zich dan elk jaar opnieuw moeten bewijzen, of ze het jaar erop nog hun subsidie krijgen.

Maar dat gaat de gemeenteraad te ver. Daarom komt de raad zelf met een toekomstplan voor de sector. Daarbij nemen de PvdA en GroenLinks het voortouw. Begin volgend jaar zou het plan klaar moeten zijn.

In 2014 wordt er niets aan de subsidiebedragen veranderd. De politiek is het met Schreurs eens dat de cultuursubsidies nu niet kunnen meestijgen met de inflatie. Wel moet de wethouder bekijken of culturele organisaties hierdoor niet in de knel komen.

Eerder had de Eindhovense cultuursector al forse kritiek op het cultuurplan van Schreurs.

ST040 01 nov 2013 Gemeenteraad wijst cultuurplan af





De Eindhovense politiek heeft het cultuurplan van wethouder Schreurs gisteravond van de hand gewezen.

Schreurs wil de cultuursector flexibeler maken, en het geld vaker uitgeven aan tijdelijke projecten. Culturele organisaties zouden zich dan elk jaar opnieuw moeten bewijzen, of ze het jaar erop nog hun subsidie krijgen.

Maar dat gaat de gemeenteraad te ver. Daarom komt de raad zelf met een toekomstplan voor de sector. Daarbij nemen de PvdA en GroenLinks het voortouw. Begin volgend jaar zou het plan klaar moeten zijn.

In 2014 wordt er niets aan de subsidiebedragen veranderd. De politiek is het met Schreurs eens dat de cultuursubsidies nu niet kunnen meestijgen met de inflatie. Wel moet de wethouder bekijken of culturele organisaties hierdoor niet in de knel komen.

Eerder had de Eindhovense cultuursector al forse kritiek op het cultuurplan van Schreurs.

ST040 20 nov 2013 Minder auto's in binnenstad, meer fietsers en bussen





Veel minder ruimte voor de auto, en ruim baan voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer. Dat wil de Eindhovense politiek. Nu regeert vaak auto in de stad, en dat kan dus niet meer.

De komende twintig jaren moet de auto dus steeds meer geweerd worden, vooral binnen de rondweg. De meeste partijen in de gemeenteraad zijn het daarmee eens. Al heeft de VVD nog de nodige twijfels.

Het pakken van de auto moet straks op verschilllende manieren worden ontmoedigd. Als eerste met het uitbreiden van betaald parkeren: binnen de ring wordt betaald parkeren het uitgangpunt. Verder komen er betere fiets -en voetpaden en wordt het gebruik van de bus bevorderd. Met snelle busbanen, en het invoeren van de nachtbus.

ST040 04 dec 2013 Schreurs overleeft motie van wantrouwen





De Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs heeft dinsdagavond een motie van wantrouwen overleefd.

De motie werd ingediend na een vernietigend rapport van de rekenkamer. Die stelt dat het een puinhoop is bij de vastgoedafdeling van de gemeente. Volgens oppositiepartijen SP, CDA, Ouderen Appel, Samen Eindhoven, LPF en Trots op Nederland is Schreurs verantwoordelijk voor de problemen en moet ze daarom opstappen. De coalitiepartijen steunen Schreurs nog wel, waarmee de motie van wantrouwen geen meerderheid kreeg.

De motie werd in stemming gebracht, tot teleurstelling van de wethouder. Tijdens de schorsing verzuchtte ze voor de openstaande microfoon van het vergadersysteem: "Waarom moeten ze godverdomme altijd mij hebben?"

ED 07 jan 2014 Winkels Eindhoven centrum mogen alle zondagen open

Winkels in de Eindhovense binnenstad mogen vanaf zondag 12 januari iedere zon- en feestdag open voor het publiek. Dat heeft het college van B en W dinsdag besloten.

Ook winkelgebieden De Bergen en Hurksestraat mogen alle zondagen open. Het college heeft begin december alle ondernemers in Eindhoven per brief aangeschreven met de vraag of en hoe vaak ze op zondag open willen.
In de genoemde gebieden was het overgrote deel voorstander van 52 koopzondagen. Over de rest van Eindhoven wordt de komende maanden een besluit genomen.
Maandag uitte Bart Meijer van de ondernemersvereniging nog zijn teleurstelling over het feit dat de gemeente nog steeds geen duidelijkheid had verschaft over de koopzondagen. Volgens wethouder Monique List (VVD, detailhandel) kon de gemeente echter niet eerder een besluit nemen. "We moesten ondernemers voldoende tijd geven om te reageren op de brief."
List benadrukt dat het ondernemers vrij staat om op zondag gewoon dicht te blijven. "We geven ze de ruimte maar er zijn geen verplichtingen." In winkelgebied De Bergen zal de meerderheid dan ook slechts één zondag per maand open gaan.
Eindhovens Dagblad, op dit artikel rust copyright.

ZN 08 jan 2014 Elke week koopzondag in Eindhoven


De kogel is door de kerk. De winkels in de Eindhovense binnenstad mogen voortaan elke zondag open zijn. Dat heeft het college van B en W dinsdagavond bekendgemaakt.
Om te inventariseren hoe veel zon- en feestdagen de winkels in de binnenstad en de winkelgebieden De Bergen en Hurksestraat opengaan, werd begin december aan de winkeliers gevraagd naar hun voorkeur. De meesten willen 52 koopzondagen. Dat betekent dat shopliefhebbers vanaf zondag 12 januari voortaan iedere zondag kunnen statten.
Over koopzondagen in andere winkelgebieden in Eindhoven beslist het college van burgemeester en wethouders de komende maanden.

ST040 26 nov 2013 Bezoekerspas duurder voor Bergen


Bewoners van de wijken De Bergen, Mariënhage en Rapenland moeten meer gaan betalen om hun bezoek te laten parkeren in de wijk.


Bezoekerspas duurder voor Bergen, Mariënhage en Rapenland
De parkeerdruk in de drie wijken ligt hoog en volgens de gemeente moeten de tarieven daarom omhoog. Maar volgens de SP is dat een te vage reden. De partij heeft er raadsvragen over gesteld.

Het tarief van een bezoekerspas stijgt van €5,50 naar €7,50 per maand. Met zo'n pas kunnen bewoners hun bezoek laten parkeren zonder dat ze een parkeerkaartje hoeven te kopen.

In de gemeenteraad is afgesproken dat het verlenen van vergunningen kostendekkend moet zijn. De SP vraagt zich af of het verstrekken van de bezoekerspassen werkelijk duurder is geworden, en de tariefstijging daarmee dus gerechtvaardigd zou zijn.

ST040 22 nov 2013 'Verlenen van vergunningen kan beter'

Het verlenen van vergunningen in Eindhoven kan een stuk sneller, dat is de conclusie van LPF-raadslid Rudy Reker.


Gisteren heeft hij een dag meegelopen met ambtenaren, omdat hij wilde zien waar alle tijd in gaat zitten. 

Volgens Reker is het bijvoorbeeld niet nodig om alle bijlagen die bij zo'n vergunning horen, te digitaliseren. En zouden de wijkcoordinatoren meer betrokken moeten worden bij het verlenen van bijvoorbeeld een standplaatsvergunning. Omdat zij beter weten dan een ambtenaar op kantoor, of een kraam ergens kan staan.

Omdat in Eindhoven de vergunningen kostendekkend moeten zijn, zou een tijdsbesparing betekenen dat vergunningen ook goedkoper kunnen worden.

13 nov 2013 ‘EINDHOVENS RAADSVOORSTEL KOOPZONDAG IN STRIJD MET WET’


De gemeente Eindhoven mag groepen winkeliers in buurten niet democratisch laten bepalen hoeveel zondagen per jaar ze open willen zijn.
Amendement in strijd met wet
De PvdA in Eindhoven dacht met een amendement een raadsvoorstel voor verruiming van winkeltijden op zondag zo te wijzigen dat winkeliers in buurten gezamenlijk democratisch konden bepalen hoeveel zondagen per jaar ze open mochten zijn. Het raadsvoorstel werd op 30 oktober, inclusief amendement, aangenomen. Maar het amendement is in strijd met de wet, stelde naderhand raadslid Dré Rennenberg van Ouderenappèl.

Groep winkeliers is geen bestuur
Hij krijgt steun van oud-hoogleraar staats- en bestuursrecht en wetgevingsadviseur Willem Konijnenbelt die door het Eindhovens Dagblad was ingeschakeld voor advies, aangezien hij heeft de VNG heeft geadviseerd over de modelverordening voor winkeltijden. Konijnenbelt stuurde PvdA-raadslid Frank Depla een mail met zijn uitleg waarom het raadsbesluit door het PvdA-amendement technisch en juridisch onuitvoerbaar is. ‘De gemeenteraad kan geen bevoegdheden overdragen aan een groep winkeliers. Zij zijn geen bestuur.’

Bevoegdheid bij gemeenteraad
Het PvdA-amendement gaat in tegen artikel 3 van de Winkeltijdenwet dat zegt dat alleen de gemeenteraad bij verordening vrijstelling kan verlenen voor zondagsopenstelling. Zij kan die bevoegdheid overdragen aan B&W of aan een bestuurscommissie en zelfs aan een gemeenschappelijke regeling, maar dus niet aan een groep winkeliers, want die hebben geen bevoegdheden. Ze kunnen hoogstens een aanbeveling doen.

Minderheid wordt niet gehoord
In de mail aan Depla zegt Konijnenbelt dat de missie van het gemeentebestuur is om te handelen overeenkomstig de visie op het algemeen belang. Winkeliers denken alleen aan hun eigen belang. Belangen van kleine winkeliers, personeel en buurtbewoners wordt niet meegewogen. De minderheid wordt in een democratie wel gehoord en dat aspect is hier verloren gegaan.’ In zijn mail schrijft Konijnenbelt: ‘De gedachte dat meerderheidsbesluitvorming per definitie democratisch zou zijn, is wal al te simpel.’

Winkelier vervangt weigerend personeel
Volgens Konijnenbelt is in het parlementair debat over de verruiming van de Winkeltijdenwet veel aandacht geweest voor allerlei belangen, ook van minderheden. ‘Daar moeten gemeenten juist goed naar kijken, want het risico bestaat dat die ondergesneeuwd raken.’ Kleine winkeliers worden gedwongen open te gaan op zondag als hun buurman ook open gaat en voor personeel kan het heel vervelend zijn om op zondag te moeten werken. ‘Het kan ertoe leiden dat een winkelier op zoek gaat naar een gewilliger personeelslid.’

Liever motie dan amendement
De raad heeft zich domweg niet gerealiseerd wat de betekenis van het amendement zou zijn. ‘De raad wilde 52 koopzondagen per jaar, maar de PvdA wilde dat winkeliers ook zelf konden beslissen. Een gemeenteraadslid hoeft de Winkeltijdenwet niet helemaal uit zijn hoofd te kennen, maar het zou beter zijn geweest als een motie was ingediend met een richting van handelen in plaats van een keiharde opdracht aan het gemeentebestuur. Dan loop je dit risico.’

Handel naar geest raadsbesluit
Het advies van Konijnenbelt aan het bestuur is om het raadsbesluit niet naar de letter, maar naar de geest uit te voeren. ‘Laat alle winkels in 2014 of langer alle zondagen open gaan en ga daarna evalueren wat de voor- en nadelen zijn en hoe men erover denkt. Maak dan eventueel een voorstel om te differentiëren naar buurt. Dat blijft het dichtste bij de intentie van het raadsbesluit. Wat ook kan is het huidige beleid voortzetten en eerst onderzoek doen.’

Gemeente beantwoordt eerst raadsvragen
De gemeente Eindhoven is om een reactie gevraagd, maar zij laat weten eerst de raadsvragen te beantwoorden en pas daarna Binnenlands Bestuur van een antwoord te voorzien.

ED 08-nov 2013 Rennenberg: 'Besluit koopzondag moet vernietigd'

Het besluit dat de Eindhovense gemeenteraad eind vorige maand heeft genomen over het aantal koopzondagen in de stad, moet ter vernietiging aan de Kroon worden voorgelegd.

Bekijk ook...
Dat schrijft fractievoorzitter Dré Rennenberg van het Ouderen Appèl in een brief aan het college van B en W. De partij is bij nadere bestudering van het besluit tot de conclusie gekomen dat het door de raad genomen besluit in strijd is met artikel 3 van de Winkeltijdenwet. Daarmee is, aldus Rennenberg, een 'niet uitvoerbare opdracht' aan B en W gegeven.
Vernietigen
Volgens Rennenberg kan de gemeenteraad een 'winkelgebied' geen bevoegdheid tot vaststelling van het aantal koopzondagen geven. De partij wil het besluit daarom ter vernieting aan de Kroon voorleggen. Eindhoven besloot eind vorige maand ondernemers per winkelgebied zelf te laten bepalen hoeveel zondagen per jaar ze geopend willen zijn. Het besluit over het aantal moet dan wel door een 'democratische meerderheid' genomen zijn.
Eindhovens Dagblad, op dit artikel rust copyright.

06 nov 2013 Curator Har Hollands: Glow speeltuin voor kunstenaars



ED 28-10-2013 Geluidsoverlast: hoe vergaat het bewoners in centrum Eindhoven?


De gemeente wil op het Stratumseind strenger handhaven tegen geluidsoverlast. Hoe vergaat het de mensen die wonen naast een van de meest beruchte stapstraten van Nederland?
In het appartement van Gaurav Singh klinkt heel in de verte wat geroezemoes door. De Indiër, die sinds een jaar in appartementencomplex de Blauwe Engel woont, slaat er eigenlijk nauwelijks acht op. Moeite om in slaap te komen heeft hij in deze tijd van het jaar maar zelden.
Singh opent het raam. "Kijk, zo hoor je een stuk meer geluid. Het is hier goed geïsoleerd. Alleen in de zomer kan het soms vervelend zijn om naast het Stratumseind te wonen. Dan is het kiezen: of wakker liggen vanwege de warmte, of het raam open doen en wakker liggen van het geluid."
Grote wooncomplexen
Rond het Stratumseind liggen diverse grote wooncomplexen. De Blauwe Engel aan het Begijnenhof (opgeleverd in 2000) is nog vrij nieuw en goed geïsoleerd, evenals de Medina, tussen de Vestdijk en het Stratumseind. De woningen en appartementen aan de Oude Stadsgracht staan er echter al ruim dertig jaar. "Als je hier gaat wonen, weet je dat je het Stratumseind af en toe hoort", vertelt een bewoner die er al vanaf de oplevering een appartement huurt. "Maar het is door al die dancemuziek wel erger geworden."
Hij vindt het een goede zaak dat de gemeente de geluidsmetingen heeft geïntensiveerd.
Eindhovens Dagblad, op dit artikel rust copyright.

ED 09-10-2013 Toch beperkingen voor koopzondag in Eindhoven


De koopzondag in Eindhoven helemaal vrijgeven lijkt alsnog een brug te ver. In de vergadering van de raadscommissie dinsdagavond bleek er een ruime meerderheid voor het vastleggen van afspraken door de gemeente.
De wens van de ondernemers blijft daarin wel leidend.
In eerste instantie werd er dinsdagavond een voorstel besproken waarin de gemeente het besluit om wel of niet open te gaan op zondag aan de ondernemer laat. Volgens PvdA-raadslid Frank Depla zou dit voorstel de kleine ondernemer echter teveel in het nauw dringen.
Volgens Depla worden grootwinkelbedrijven in dat geval door het hoofdkantoor gedwongen alle zondagen open te gaan. Depla stelt dat er in de Eindhovense binnenstad een meerderheid is voor een model met 28 koopzondagen per jaar. "Als wij dit als gemeente vastleggen, kunnen filiaalbedrijven ook niet door het hoofdkantoor tot iets anders verplicht worden."
Brabants Dagblad 2013, op dit artikel rust copyright.