Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

12 november 2012

GEM 31-10-2012 Wat u kunt doen bij sneeuw en gladheid?

Ook u kunt helpen de stad in de winter begaanbaar te houden. Veeg en strooi bijvoorbeeld de stoep voor uw huis, appartementencomplex of winkel. Voor het strooien kunt u zowel keuken- als wegenzout gebruiken. De gemeente stelt geen strooizout beschikbaar omdat de uitgifte daarvan teveel tijd en geld kost.
Probeer afspraken te maken met buren of buurtorganisatie over strooien en sneeuwruimen. Mogelijk kan er hulp geboden worden aan kwetsbare bewoners, zoals ouderen en gehandicapten.
 
Wintertips
  1. Haal op tijd zout in huis, als het eenmaal sneeuwt is dit vaak moeilijk verkrijgbaar. Strooizout is o.a.  verkrijgbaar bij supermarkten en bouwmarkten. Gebruik nooit warm water als dooimiddel, omdat dit weer kan bevriezen.
  2. Denk aan het milieu en strooi niet meer zout dan nodig is. Enkele grammen (een handje) zout per m2 is voldoende. Strooi zo min mogelijk zout in de buurt van planten en bomen.
  3. Het zout werkt vrijwel direct, maar dat wordt pas na een minuut of tien zichtbaar.
  4. Houd er rekening mee dat zout kringen of vlekken kan veroorzaken op natuursteen of hout.
  5. Als u sneeuwruimt, gebruik dan stevig gereedschap (sneeuwschuiver of bezem) en geschikte schoenen of laarzen. Zorg ervoor dat u goed zichtbaar bent voor overige verkeersdeelnemers.
  6. Probeer de sneeuw weg te duwen i.p.v. te tillen, dat is beter voor uw rug.
  7. Verplaats voor u zout strooit eerst zoveel mogelijk sneeuw naar een plek waar er niemand last van heeft. Niet op andermans terrein, maar in het openbaar gebied. Zorg ervoor dat de sneeuw niet terecht komt in de straatgoot of rioolputten, zodat regenwater goed kan blijven weglopen. Houd ook voorzieningen als afvalcontainers, invalidenopritten op stoepen en meterkasten vrij. Deponeer de sneeuw ook niet op takken van bomen of struiken. Die kunnen door het gewicht van de sneeuw afbreken.
  8. Probeer de sneeuw zo snel mogelijk te ruimen om te voorkomen dat het vast gaat zitten. Houd wel rekening met de nachtrust van anderen. Vastzittende sneeuw kan eventueel worden losgemaakt met een tuinschoffel.
  9. Probeer op stoepen of woonerven 3 tegels of 1 meter breed vrij te maken, zodat rollators en rolstoelen ook veilig kunnen passeren.
  10. Indien u aan een strooiroute woont, kunt u het beste wachten met sneeuwruimen totdat de strooidienst is langs geweest. Het is bij het sneeuwruimen op de weg namelijk niet te voorkomen dat er in sommige gevallen sneeuw op stoepen en opritten terecht komt. De gemeente vraagt hiervoor uw begrip.



Geen opmerkingen: