Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

25 mei 2013

EdB 13-05-2013 Wethoudersblog Joost Helms: Koning(s)(inne)dag

Door VVD Eindhoven, dichtbij-meeschrijver

Twee weken geleden vonden de laatste Koninginnenacht en Koninginnedag plaats in Eindhoven. De laatste, want vanaf volgend jaar krijgen we Koningsdag. Een andere naam en een andere datum. Eigenlijk wordt dat 27 april, maar om de verwarring groter te maken valt dat volgend jaar op een zondag en wordt er uitgeweken naar zaterdag 26 april. Koningsdag is een idee van onze nieuwe koning. Hij wil graag dat de festiviteiten op die dag gaan plaatsvinden. Maar wat betekent dat voor de festiviteiten in Eindhoven?
De laatste pakweg vijftien jaar hebben Koninginnenacht en Koninginnedag zich in Eindhoven ontwikkeld tot een toonaangevend feest, met een nadruk op elektronische (dance)muziek en jongeren. Na Amsterdam trekt Eindhoven deze dagen de meeste bezoekers van buiten. Dit jaar waren er zo’n 235.000 mensen op de been in onze stad.

De afgelopen jaren hebben we als gemeente flink ingezet om alle processen op het gebied van veiligheid en openbare orde op peil te brengen. Dergelijke bezoekersaantallen vragen om een specifieke en professionele aanpak met draaiboeken, scenario’s en ‘crowdcontrol’.

Nu één en ander gaat veranderen aan de viering van Koninginnedag, is het tijd om ook de hele inhoudelijke opzet tegen het licht te houden. Wat vinden we goed, wat kan beter? Hoe zou de nieuwe Koningsdag er idealiter uit moeten zien?

De huidige opzet is min of meer vanzelf ontstaan. Waar Koninginnedag ook in Eindhoven eerst nog vooral de traditionele sfeer van marktkraampjes, kinderspelen, terrasjes en her en der wat livemuziek kende, heeft zich hier een bijzondere ontwikkeling afgespeeld.

Vanuit de Eindhovense jongerenscene ontstonden ‘underground’ feestjes met dj’s die zich in eerste instantie op wat meer verstopte plekken afspeelden. Al gauw groeide dit uit tot serieuze buitenpodia en stapten ook de meer commerciële ‘mainstream’ organisatoren over op dancemuziek. Het resultaat is een geweldig feest dat onder jongeren in heel Nederland een positief imago van Eindhoven oproept.

Toch zijn er ook kanttekeningen te maken. Is het allemaal niet iets té commercieel en té massaal geworden? Is het nog wel echt ‘Eindhovens’? Is er wel voldoende aandacht voor andere doelgroepen zoals kinderen of families? En ook niet onbelangrijk: Wie moet er voor de kosten opdraaien?

Dat laatste is een serieuze vraag. De afgelopen jaren zijn de kosten die de gemeente maakt rondom de organisatie van Koninginnedag opgelopen tot boven de 200.000 euro aan schoonmaak, toiletten, beveiliging, promotie, logistiek, etcetera. Ondertussen profiteren de meer commerciële organisatoren hiervan en stoppen zij aanzienlijke winsten in hun zak. Dit moet dus anders en beter verdeeld worden.

De komende maanden ga ik samen met Eindhoven365 op zoek naar antwoorden op deze vragen. Het resultaat hiervan moet een frisse kijk worden op de viering van Koningsdag 2014 en verder, zowel inhoudelijk als organisatorisch en financieel. Natuurlijk gaan we daar ook zo veel mogelijk partijen uit de stad bij betrekken. Zij hebben Koninginnenacht en -dag gemaakt tot wat het nu is en zij zullen ook de Koningsdag moeten gaan maken in de toekomst!

- Joost Helms (VVD), wethouder Mobiliteit, Milieu, Sport en Evenementen


Geen opmerkingen: