Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

8 september 2011

HvA 07-07-2011 bezwaarschrift Henri van Abbe Stichting m.b.t. afschaffen welstand

Onderwerp: Bezwaarschrift m.b.t. voornemen Welstandsvrij

Eindhoven, 7 juli 2011

Het Eindhovens college heeft aan de gemeenteraad voorgesteld de Welstandsnota in te trekken. Tegen de achtergrond van haar doelstellingen, wil de Henri van Abbestichting graag gebruik maken van de mogelijkheid daarover haar zienswijze kenbaar te maken

De gemeente Eindhoven is voornemens het welstandstoezicht voor de gehele stad af te schaffen met uitzondering van een 4-tal majeure projecten.

In de Raadsinformatiebrief met betrekking tot de Evaluatie Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van 11 mei 2010 heeft u o.a. geconcludeerd, dat de betrokken commissie gevraagd wordt zélf een meer proactieve rol te nemen ten behoeve van de ruimtelijke kwaliteit van de stad ten einde te komen tot een noodzakelijk betere sturing en regie op ruimtelijke kwa­liteit.

Indien uw voornemen wordt ingevuld, zal de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit een belangrijk instrument worden ontnomen om deze gevraagde functie te kunnen realiseren.

In de afgelopen jaren is duidelijk gebleken, dat deze Commissie in een groot aantal gevallen behoedend is kunnen optreden, waar de grens van de publieke ruimte van de stad dreigend geschaad zou worden door excessieve private opvattingen, respectievelijk belangen vervat in een bouwplan.

Wanneer het gemeentelijke voorstel tot volledige afschaffing zijn beslag zou krijgen, zal men geneigd zijn ter voorkoming van excessen en verloedering de stap te zetten van globale naar gedetailleerde bestemmingsplannen. Dit zal de vrijheidsgraden bij uitvoering sterk beperken (ongewenste regulering) evenals de noodzakelijke flexibiliteit (gewenste dynamiek).

Verder wordt met de voorgenomen afschaffing een grens overschreden die onomkeerbaar is, zónder dat er een gedegen verkenning van de gevolgen heeft plaats gevonden en zelfs vooruitlopend op de in ontwikkeling zijnde Structuurvisie en Stadsvisie.

Wij maken ernstig bezwaar tegen het intrekken van de Welstandsnota en pleiten er dan ook voor het Welstandstoezicht in stand te houden, juist in een qua ruimtelijke kwaliteit kwetsbare stad als Eindhoven.

Namens het bestuur van de Henri van Abbestichting,

P. van den Baar,

voorzitter

Geen opmerkingen: