Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

7 september 2014

19 sept 2013 Programmabegroting 2014-2017


Het college van B &W heeft donderdag 19 september de begroting 2014-2017 aan de gemeenteraad aangeboden. Wethouder van financiën Staf Depla: "Nu de crisis merkbaar niet aan Eindhoven voorbijgaat, begrijpt iedereen dat we er alles aan moeten doen om banen te scheppen en mensen aan het werk te helpen. Al onze inspanningen zijn daarop gericht. Een inkomen is belangrijk om mee te kunnen doen. Daarbij verliezen we ook de mensen met lage inkomens niet uit het oog. We blijven investeren in de stad, maar moeten ook in 2014 een nieuwe bezuiniging, grotendeels van het Rijk, incasseren. Dat gaat ons lukken met de maatregelen die we voorstellen, waardoor we 300.000 euro overhouden in 2014."
Inkomen en onderwijs
De werkgelegenheid in Eindhoven en de regio staat voorop. Eindhoven speelt daarin een grote rol en wil die graag zo goed mogelijk invullen. Aan de ene kant proberen we internationale bedrijven hiernaartoe te halen, zodat er meer banen komen. Aan de andere kant doen we er alles aan om mensen die werkeloos zijn aan een baan te helpen. Extra aandacht is er voor de jongeren, de 45-plussers en zzp’ers. Denk daarbij aan de werkcheque en startersbeurs, ondersteuning van bedrijven in mogelijkheden en coaching van zzp’ers.
Goed onderwijs is daarvoor de basis met een perfecte aansluiting op de arbeidsmarkt. Een belangrijke bijdrage levert de afstemming tussen het Summa College en bedrijven over werkplekken. In 2014 zal VMBO-SEN klaar zijn en VMBO de Burgh start met bouwen.
Dit college heeft al vier jaar op rij geld vrijgemaakt om de mensen met lage inkomens te helpen. In 2014 kunnen meer mensen, met en zonder werk, gebruik maken van o.a. armoederegelingen, omdat we de grens van 110% naar 120% van het sociaal minimum leggen. Voor diezelfde doelgroep maken we gratis openbaar vervoer mogelijk.
Wat gaan de mensen merken in 2014?
De gemeentelijke woonlasten dalen met 3%. Die blijven dus laag in vergelijking met andere steden. De leges kennen wel stijgingen. Dit is aanleiding voor het college om te kijken naar leges die te hoog worden in verhouding tot het product en om meer regels te schrappen, bijvoorbeeld geen welstandstoets meer voor een groot deel van Eindhoven. De bezuinigingen bij sport resulteren in tariefverhogingen en de cultuursector moet het doen zonder indexering van de subsidies. Dat de gemeente samen met de partijen in de stad kijkt hoe het efficiënter kan, is bittere noodzaak.
Die nieuwe manier van werken is al zichtbaar in het sociale domein. De landelijke overheid draagt vanaf 2014 taken over aan de gemeenten, maar wel met minder geld. En we willen we op een andere manier de vragen en problemen op het gebied van welzijn en zorg aanpakken. We willen dat zo organiseren dat er minder bureaucratie is, professionals meer tijd hebben voor hun werk in plaats van het invullen van formulieren en mensen meer de zorg krijgen die bij ze past.  De teams van WIJEindhoven zijn eind 2014 in alle wijken actief.
Die samenwerking zien we ook bij Maatschappelijk Ondernemen 040. Het bedrijfsleven biedt hulp aan organisaties die dat kunnen gebruiken, maar wel met gesloten beurs. Eigen initiatieven en inbreng van inwoners zijn belangrijk. D aarom buurtbudgetten blijven gehandhaafd, zodat elke buurt zelf kan kiezen waar ze bijvoorbeeld de stadswachten voor willen inzetten en wat ze willen op het gebied van groenonderhoud.
In 2014 moet een Eindhovenfonds zijn opgericht, zodat je voortaan makkelijker aan een Eindhovens doel geld kunt doneren.
De proeftuin die Eindhoven steeds meer gaat worden, wordt zichtbaar op Strijp-S, Oirschotsedijk, Stratumseind en in de Achtse Barrier, met slimme verlichting.
Financiën 2014 en verder
Voor 2014 is de begroting sluitend. Een nieuwe bezuiniging van 9,5 miljoen euro is daarin al weggewerkt, terwijl we ook de 10% bezuiniging die we in 2010 hebben afgesproken, hebben ingeboekt. Voor de jaren vanaf 2015 is nog een oplopend tekort te zien. Het is aan de nieuwe coalitie om daarvoor zelf de keuzes te maken. Dit college draagt een gedegen en solide basis over. We houden rekening met  prijsstijgingen van 28 miljoen en voor de decentralisaties van het Rijk wordt een spaarpotje van 25 miljoen aangelegd.
Meer informatie over begroting 2014-2017




Geen opmerkingen: