Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

7 september 2014

ZN 01 aug 2014 Als de buren je vijand worden

Een burenruzie of stelselmatige overlast van omwonenden, Nederlanders ervaren dit als een steeds groter probleem. Gemeenten en woningcorporaties zijn de eerst aangewezen instanties om bewoners te helpen bij het aanpakken van onhoudbare leefomstandigheden. Maar bewoners kunnen zelf ook veel doen, stelt Katja Steverink van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Overlast van buurtbewoners is volgens Katja Steverink een hardnekkig probleem dat in heel Nederland voor komt. “Denk aan geluidsoverlast, overlast door huisdieren, verloederde panden of overlast door drugshandel. Dit kan het woongenot en het veiligheidsgevoel van bewoners ernstig aantasten. Soms leidt woonoverlast zelfs tot geestelijke of fysieke klachten.”
Steverink signaleert de laatste jaren nieuwe groepen overlastgevenden. De ‘traditionele onaangepasten’ hebben met de economische crisis gezelschap gekregen van mensen die langdurig werkloos zijn. “In de wijk verblijven overdag meer mensen die er normaliter niet zouden zijn. En hoe meer buren aanwezig zijn, hoe groter de kans dat ze last krijgen van elkaar. Ook zien we dat mensen minder tolerant zijn en minder van elkaar kunnen hebben, onder andere door financiële druk.”
Groeiend probleemOngeveer 6% van de Nederlanders ervaart vaak overlast van buren. De problematiek is de laatste jaren nauwelijks veranderd: het percentage burgers dat vaak burenoverlast rapporteert, lag in 2011 ongeveer even hoog als in 2010 en 2009. Volgens jaarlijks onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek ervaren burgers burenoverlast wel als een steeds groter probleem. Daarnaast blijkt dat er ieder jaar enkele dodelijke slachtoffers te betreuren zijn door uit de hand gelopen burenruzies. Reden genoeg om goed te kijken naar de mogelijkheden om burenruzies op te lossen. “Het is belangrijk om woonoverlast zo snel mogelijk in de kiem te smoren”, stelt Steverink. Bewoners zouden volgens haar in eerste instantie zelf het initiatief moeten nemen. “Stap op je buren af, en leg uit dat je overlast ervaart. De praktijk wijst uit dat de meeste problemen het best in onderling overleg kunnen worden opgelost.” Als een goed gesprek niet helpt, dan is melding bij de gemeente of de woningbouwvereniging een optie. “Trek in ieder geval aan de bel”, benadrukt Steverink. “Soms durven buren uit angst voor represailles niks tegen instanties of verhuurders te zeggen. Dat betekent dat slachtoffers de overlast langer moeten verdragen, omdat de situatie niet bekend is.”
BuurtbemiddelingSteeds meer gemeenten zetten Buurtbemiddeling in bij overlastconflicten. Buurtbemiddeling brengt buurtgenoten die een conflict hebben weer met elkaar in gesprek. Getrainde vrijwilligers helpen de partijen om het onderlinge contact te herstellen en zelf een oplossing voor het conflict te bedenken. Zo loste Buurtbemiddeling in 2013 ruim twee derde van de burenruzies op. Kijk voor meer informatie over Buurtbemiddeling op de website van het CCV.
Goede buren, betere buurten
In een buurt waar bewoners elkaar gedag zeggen en elkaar een helpende hand bieden, is het fijner en veiliger wonen. Als je rekening met je buren houdt, houden de buren eerder rekening met jou. Hieronder wat tips:
  • Licht buren vooraf in over een feestje of een verbouwing, zodat ze zich erop in kunnen stellen.
  • Neem binnen afscheid van gasten, en niet buiten.
  • Neem pakjes voor elkaar aan en geef ze bij thuiskomst meteen aan de buren.
  • Zet af en toe ook de kliko van de buren even bij hun woning terug.
  • Verwijs uw eigen bezoek naar de gemeenschappelijke parkeerplaats en laat ze niet op de stoep parkeren of bij uw buren voor de deur
  • Onbekend maakt onbemind: maak kennis met de nieuwe buren voor een goede verstandhouding.

Geen opmerkingen: