Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

12 november 2011

GEM 10-11-2011 Actie Sneeuwschuiver: laat ons maar schuiven!

Met de Actie Sneeuwschuiver: laat ons maar schuiven! stimuleert de gemeente Eindhoven deze winter buurtbewoners om zelf ook in actie te komen bij gladheid en sneeuw. Ze stelt daarvoor 4000 sneeuwschuivers (geen zout) beschikbaar aan bewonersorganisaties die bereid zijn hun buurt sneeuwvrij en dus beter begaanbaar te houden.

Door de strenge vorst en grote hoeveelheid sneeuw van afgelopen winter waren vooral mensen die minder mobiel zijn, senioren en mensen met een beperking noodgedwongen aan huis gekluisterd. Dit ondanks dat de gemeente maar liefst 1500 kilometer aan wegen, straten, fietsroutes en pleinen ijsvrij heeft gehouden. Kosten: € 12.500 per strooiactie.

Door het veranderende klimaat krijgen we steeds vaker te maken met strenge winters. Het voorkomen van overlast is volgens de gemeente een zaak van gemeente én Eindhovenaren. Daarom is de Actie Sneeuwschuiver in het leven geroepen, waarbij de buurt organiseert en de gemeente faciliteert. Alleen bewonersorganisaties kunnen een aanvraag indienen voor sneeuwschuivers (max. 40) op basis van een zelf op te stellen sneeuwruimplan.

Digi-panel

Het idee om sneeuwschuivers beschikbaar te stellen komt mede voort uit een Digipanelonderzoek van afgelopen zomer. 80% van de ondervraagden gaf aan afgelopen winter problemen te hebben gehad met de begaanbaarheid van voetgangersgebieden. 46% zei dat die problemen opgelost kunnen worden door met anderen in de buurt routes begaanbaar te houden. Volgens 64% zou de gemeente daarvoor materiaal beschikbaar moeten stellen.

WijEindhoven

Deze actie sluit aan bij WIJeindhoven, het nieuw sociaal beleid van de gemeente. De eigen kracht en verantwoordelijkheid van Eindhovenaren bij het oplossen van problemen staan hierin centraal. Maar ook hun leefomgeving en sociale netwerk. Of te wel: hoe kunnen familie, vrienden of buurgenoten hulp bieden en hoe kan de gemeente daarbij ondersteunen?

Meer informatie

Voor meer informatie kunnen bewonersorganisaties terecht bij de gemeentelijke wijkcoördinator van de desbetreffende wijk of via het gemeentelijk telefoonnummer 14 040.

BRON

GEM 04-11-2011 Boete tegen woonfraude

De gemeente legt sinds 1 oktober een boete op voor het overtreden van de Huisvestigingswet. De gemeente ziet deze boete als een belangrijk nieuw instrument in de strijd tegen woonfraude. Deze gaat vaak samen met veel overlast voor de omgeving. De boete kan oplopen tot €18.500,-.

De gemeente verwacht dat de mogelijkheid om hoge boetes op te leggen, een grote preventieve werking heeft. De boete wordt ingezet bij:

  • het onttrekken van een woning. Dit betekent dat de woning wordt veranderd zodat het niet langer bestemd is om er met maximaal één huishouden te wonen.
  • het samenvoegen van twee of meer woningen.
  • het omzetten van zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat er van één zelfstandige woning meerdere onzelfstandige wooneenheden worden gemaakt die niet zelfstandig beschikken over bijvoorbeeld een eigen keuken, toilet of badkamer.

Boete

De hoogte van de boete wordt bepaald door het feit of iemand bedrijfsmatig of niet-bedrijfsmatig heeft gehandeld, of het een eerste overtreding is of dat er sprake is van herhaling. De boete kan variëren van €7.000,- bij een eerste, niet-bedrijfsmatige overtreding tot € 18.500,- in het geval van herhaling van bedrijfsmatig gepleegde overtredingen.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over de boete tegen woonfraude bij ‘bouwen & wonen’ op de website van de gemeente.
BRON

GEM 01-11-2011 Een goed idee over vergunningen?

De gemeente Eindhoven gaat het verlenen van vergunningen anders aanpakken. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders onlangs besloten. De verandering heeft twee kanten. Het college wil rondom vergunningen meer aan burgers en bedrijven overlaten om zo de bureaucratie te beperken en sneller en efficiënter te werken.

Tegelijkertijd moeten de leges die Eindhovenaren betalen voor onze vergunningverlening kostendekkend worden. Dit betekent dat de meeste vergunningen duurder worden. Die verhoging is nodig omdat de legesinkomsten veel lager zijn dan die kosten die wij moeten maken voor het verstrekken van een vergunning.

De gemeenteraad moet over dit onderwerp binnenkort nog besluiten tijdens de behandeling van de gemeentelijke begroting.

Minder vaak kosten maken

Het college heeft zelf al een aantal voorstellen gedaan om de lasten voor de burgers en bedrijven te beperken. Zoals het schrappen van een aantal vergunningen; één vergunningenloket; het verlagen van de personeelskosten en het alleen nog maar digitaal publiceren van vergunningen. Deze maatregelen leveren in totaal al een kostenbesparing op van ca. 500.000 euro. Een ander plan is om mensen de mogelijkheid te geven om delen van hun vergunningaanvraag door een gecertificeerd bedrijf te laten voorbereiden. Voor dat gedeelte hoeft de gemeente dan geen leges meer te heffen.

Meer informatie

Persbericht 23-09-2011: Leges Eindhoven worden kostendekkend

Nadere toelichting Raadsbesluit legesverordening 2012

Bijlage verordeningen gemeentelijke belastingen en rechten 2012, toerekening leges

Uw idee is welkom!

Het college van B&W blijft op zoek naar mogelijkheden om de kosten te verlagen. Goede ideeën die ertoe kunnen leiden dat de leges door vermindering van kosten minder hoeven te stijgen. Of die zorgen voor een snellere en betere dienstverlening.

Misschien heeft u zo’n idee. Stuur een mail naar leges@eindhoven.nl met uw idee en vermeld uw contactgegevens. Een medewerker van de gemeente Eindhoven neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.

De gemeente is ook op zoek naar mensen die in een ‘cliëntenplatform’ willen meedenken over hoe wij onze vergunningverlening kunnen verbeteren. Hebt u interesse? Stuur ook in dat geval een mailtje naar leges@eindhoven.nl.

Alleen een reactie

Wellicht heeft u wel een idee, maar geen tijd om daar verder met ons over van gedachten te wisselen. Laat dan hieronder uw idee achter. Let op: u krijgt via deze pagina geen reactie terug op uw idee.

Reacties worden direct zichtbaar op dit forum. De redactie heeft het recht om zonder verdere toelichting beledigende, discriminerende, bedreigende en niet op het onderwerp betrekkende reacties te verwijderen. Scheldwoorden zijn niet toegestaan.

Geplaatst door: Manon - 08-11-2011 16:34

Communticatie

Niet direct een verlaging van leges maar wel een bezuiniging in uren van personeel: bij bouwwerken die inpact hebben op de omgeving actief de buren betrekken en de aanvrager, om zo wrijving en verrassingen te voorkomen en bezwaar- en beroepsprocedures te ondervangen! Werkt zeer goed!

BRON