Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

14 mei 2011

13 Mei 2011 Column Min of Mary: Burgerparticipatie


Wekelijks schrijft wethouder Mary Fiers een column. Deze week: Einde aan burgerparticipatie.

Afgelopen week presenteerde de gemeente haar ‘nieuwe impuls burgerparticipatie’. De moeite waard om te lezen. Klik hier

Ik vind het een vreselijk woord. Burgerparticipatie. Dit woord staat zelfs op m’n visitekaartje. Wethouder van burgerparticipatie. Waarom vreselijk? Omdat het een woord is dat verzonnen is door beleidsmakers, die op zoek zijn naar burgers om ‘mee te doen met hun plannen’.

Overheidsparticipatie?

Tuurlijk is er niks mis met het betrekken van burgers bij plannen van de overheid! Maar er is veel meer nodig. Wij (de overheid) moeten juist meer aansluiten bij de ideeën van mensen uit de stad. Overheidsparticipatie dus eigenlijk. Overheid zoekt burger. Dat blijkt in de praktijk lastiger dan het lijkt. Voor DE overheid, maar ook voor DE burger. En ook ‘overheidsparticipatie’ is geen goed woord.

Mensenwerk

Het is voor DE overheid lastig om zich te verhouden tot DE burger. Waarom? Omdat DE overheid en DE burger ook niet bestaat. Niets doen dan maar? NEE! Er is juist heel veel verandering nodig. Maar waar te beginnen?

Bij het simpele feit dat participatie een kwestie is van mensenwerk. Het gaat dus allereerst om goede professionals bij de overheid. Geen ambtenaren die bezig zijn de burger te zien als ‘beleidsobject’ of simpele vragen van inwoners te beantwoorden in juridische onbegrijpelijke taal. Dat is een megaklus, kan ik u verzekeren. Daar gaan we mee aan de slag. Hoe? Door burgers te betrekken bij de beoordeling van het functioneren van ambtenaren.

Burgerschap

Ook DE burger ontkomt niet aan een bijdrage. Er zijn teveel mensen die vooral hun rechten kennen en goed weten wat anderen

voor hen moeten doen. Maar wat mij betreft is het ook andersom. Je hebt als burger niet alleen rechten. Je hebt ook plichten. Ook dat wordt het uitgangspunt. Dat vraagt om een ander woord, een nieuwe naam voor burgerparticipatie. Heeft u een idee?

Wilt u reageren? Mail dan naar minofmary@eindhoven.nl. Kijk ook eens op de website van wethouder Fiers:www.eindhoven.nl/maryfiers

BRON

12 mei 2011

Studio040 11 mei 2011 Meer burgers bij burgerpartcicipatie


Het gaat al wat beter, maar het college wil dat meer inwoners betrokken worden bij wat er in de stad leeft. Dat komt de leefbaarheid in de wijk ten goede. Over drie jaar moet het aantal mensen dat meedenkt en actief meewerkt met wat er in de stad gebeurt flink gestegen zijn.


11 mei 2011

GEM Algemene informatie Welstand

Wat is welstand?

Veel mensen denken bij het woord welstand aan rijkdom of aan een goede gezondheid. Maar het woord welstand kan ook betrekking hebben op het uiterlijk van gebouwen: het wel-staan of het goed-staan van gebouwen. Van een gebouw wordt gezegd dat het 'wel-staat' wanneer het uiterlijk én de omgeving van het gebouw samen als een acceptabel geheel worden ervaren.

Wie houdt zich bezig met welstand?

Het wel-staan van gebouwen is op de eerste plaats een taak voor de opdrachtgever en de ontwerper van een gebouw. Maar ook de overheid heeft een taak op dit gebied. Gebouwen hebben namelijk door hun uiterlijk invloed op het karakter van de stad. Met het welstandsbeleid probeert de gemeente Eindhoven te zorgen voor een aangenaam en aantrekkelijk stadsbeeld. Het college van burgemeester en wethouders ((B&W) heeft hiervoor regels vastgesteld. Een commissie, de Commissie ruimtelijke kwaliteit, geeft op basis van deze regels advies.

Meer informatie:

Hoe is de welstand geregeld in de wet?

Artikel 12, eerste lid van de Woningwet van 2003 is de grondslag voor de welstand: 'Het uiterlijk en de plaatsing van een bouwwerk of standplaats, zowel op zichzelf als in verband met de omgeving of de te verwachten ontwikkeling daarvan, mogen niet in strijd zijn met redelijke eisen van welstand, beoordeeld naar de criteria, bedoeld in artikel 12 a.

Toetsingscriteria

Bij het beoordelen van bouwplannen bezigt de Commissie ruimtelijke kwaliteit een aantal specifieke stedenbouwkundige, architectonische en cultuurhistorische criteria. Deze criteria zijn afgestemd op de algemene welstandsvoorschriften. De commissie gebruikt ze niet als norm maar als instrument om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de bouwplannen. Met deze werkwijze hoopt de commissie een gefundeerd advies uit te brengen.

Stedenbouwkundige criteria
De commissie bezigt de volgende stedenbouwkundige criteria:
  • het plan past in de Stedenbouwkundige Visie, Eindhoven 1995;
  • het plan houdt rekening met de nota “Beeldbepalende Elementen”, Eindhoven 1994.
Architectonische criteria
De commissie beoordeelt het bouwplan op zijn architectonische kwaliteit aan de hand van de volgende criteria:
  • het plan draagt bij aan de ruimtelijke kwaliteit van Eindhoven op grond van een helder architectonisch concept;
  • het woord concept betekent denkbeeld. En denkbeeld wil zeggen idee en beeld tegelijk. Het concept is zowel in hoofdlijnen als in detail doeltreffend uitgewerkt;
  • het plan levert een betekenisvolle bijdrage aan de omgeving en kan variëren van aangepast tot eigenzinnig;
  • het plan heeft op grond van het concept een duidelijke samenhang in compositie, structuur, materiaal en detaillering;
  • de indeling, de constructie en de buitenkant zijn trefzeker op elkaar afgestemd;
  • de detaillering en de materiaalkeuze van het plan zijn in overeenstemming met het concept.

Voor meer informatie zie de welstandsnota:


Cultuurhistorische criteria
De commissie beoordeelt een bouwplan op zijn cultuurhistorische kwaliteit mede aan de hand van:
  • De nota Vitaal Verleden
  • Cultuurhistorische waardenkaart

BRON

GEM Officiële publicaties 11 mei 2011


De commissie Ruimte en Vastgoed (RV) vergadert op dinsdag 17 mei 2011, aanvang 20.15 tot 23.00 uur in het Stadhuis (raadzaal / commissiekamer), Stadhuisplein 1 te Eindhoven.
Op de agenda staat onder andere:
• Initiatiefvoorstel Hoorzitting Woningsplitsing en Kamerbewoning;

De volledige (concept)agenda en de vergaderstukken zijn in te zien op het Inwonersplein (Stadskantoor, voor adres en openingstijden zie colofon), en in het Bestuurlijk Informatie Systeem. Voor de definitieve agenda’s en het doorgaan van vergaderingen raadpleeg de website of neem contact op met de griffie, tel. 238 2543.

Spreekrecht
U kunt in de commissievergadering vijf minuten het woord voeren over een onderwerp dat op de agenda staat. Wilt u van het spreekrecht gebruik maken, meldt dat dan tenminste 3 maal 24 uur vóór het begin van de vergadering bij de commissiesecretari
ssen, de heer M. Honing, tel. 238 2488, m.honing@eindhoven.nl en mevrouw I. van Dijk, tel. 238 2407, i.van.dijk@eindhoven.nl.

9 mei 2011

GEM 09-05-2011 Bouwverordening Gemeente Eindhoven

BRON

Bouwverordening 2011 Gemeente Eindhoven Wetstechnische informatie & Gegevens van de regeling
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen. Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd Woningwet, art. 8