Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

3 november 2011

GEM 03-11-2011 Subsites weer online

We zijn blij dat de openbare informatieve internetsites www.bereikbaar.eindhoven.nl , www.eindhoven.nl/vacatures en bestemmingsplannen.eindhoven.nl van de gemeente Eindhoven sinds vanmiddag 3 november weer te raadplegen zijn voor de inwoners, bedrijven en bezoekers van Eindhoven en omgeving.
Ook politie, brandweer en ambulancediensten kunnen gelukkig weer normaal via www.bereikbaar.eindhoven.nl op de hoogte worden gehouden van alle werkzaamheden in de stad.

De internetsites zijn sinds vorige week woensdag 26 oktober uit voorzorg uit de lucht gehaald. De sites zijn afgelopen dagen waar nodig extra beveiligd tegen kwaadwillig gebruik.
Vooralsnog hebben we overigens niet kunnen constateren dat er van genoemde internetsites gevoelige informatie is gehaald.

BRON

ED 04-11-2011 Eindhovense sites weer uit de lucht

ED 04-11-2011 Eindhovense sites weer uit de lucht BRON

Drie websites van de gemeente Eindhoven die donderdagmiddag weer in gebruik zijn gesteld, zijn vrijdag weer uit de lucht gehaald.
Het gaat om de sites waarop de bestemmingsplannen, de vacatures en de werkzaamheden in de stad te zien zijn. De gemeente heeft besloten de sites weer uit de lucht te halen omdat ze eerst het veiligheidsniveau van alle websites onder de loep wil nemen.

De gemeente verwacht dat alle gemeentelijke websites, inclusief de met DigiD beveiligde sites van de belastingbalie en het digitaal loket, in de loop van volgende week weer bereikbaar zijn.
© Eindhovens Dagblad 2011, op dit artikel rust copyright.


ED 03-11-2011 Aantal websites gemeente Eindhoven weer online

Een aantal websites van de gemeente Eindhoven is weer normaal te gebruiken. Het gaat om de site waarop de bestemmingsplannen zijn in te zien, die met de vacatures en die waarop de werkzaamheden in de stad staan vermeld.

De sites waarvoor een DigiD-inlogcode nodig is, zijn nog altijd uit de lucht. Daardoor is het nog altijd niet mogelijk om gemeentelijke producten (automatische incasso, aangifte hondenbelasting, etc.) met een DigiD-slot aan te vragen. De gemeente verwacht dat ook die sites volgende week weer te gebruiken zijn.

Vorige week werden de gemeentelijke websites offline gezet, nadat journalist Brenno de Winter vorige week woensdag bekendmaakte dat deze lekken vertoonden. De beheersite bleek zonder gebruikersnaam en wachtwoord toegankelijk.

Eindhoven is nog steeds de grootste gemeente waar DigiD buiten gebruik is.

GEM 23-09-2011 Stad deels welstandsvrij

Het college van B&W heeft deze week besloten tot een modernisering van het beleid op het vlak van Ruimtelijke Kwaliteit. De welstandsnota wordt sterk vereenvoudigd, delen van de stad worden welstandsvrij en de welstandscommissie wordt verkleind. Karakteristieke wijken behouden een vorm van toezicht, maar het grootste deel van de Eindhovenaren krijgt meer vrijheid en verantwoordelijkheid om te beslissen over hun eigen huis en woonomgeving. De gemeenteraad besluit later dit jaar over het plan.

Ruimtelijke Kwaliteit is het beleidsterrein dat zich bezig houdt met de gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde van de bebouwing en openbare ruimte van een stad. Het is een belangrijk aandachtsveld voor iedere stad en zeker voor een stad als Eindhoven die wereldwijd concurreert als vestigingsplaats voor bedrijven en kenniswerkers. Het college van B&W is van mening dat Eindhoven meer gediend is met een innovatief welstandsbeleid dat recht doet aan gebiedspecifieke kenmerken en ambities én dat meer ruimte biedt voor particuliere initiatieven. Daarnaast streeft het college naar een beleid dat in tijden van bezuinigingen praktisch uitvoerbaar is en gehandhaafd kan worden.


Maatwerk en meer verantwoordelijkheid

In het voorjaar van 2011 werd een plan om de welstandstoets af te schaffen gepresenteerd aan de stad, waarop massaal is gereageerd door zowel voor- als tegenstanders. Naar aanleiding van deze reacties is het voorstel bijgesteld in de richting van de wensen van de stad. Het beleid zoals het nu door het college van B&W wordt voorgesteld, is gebaseerd op twee pijlers: maatwerk en meer eigen verantwoordelijkheid. De ambities en kwaliteiten van afzonderlijke buurten en wijken bepalen in welke mate er sprake blijft van welstandsbeleid. Veel buurten worden welstandsvrij, waarmee vrijheid wordt geboden aan initiatieven van de inwoners. Daarnaast worden een aantal gebieden aangewezen als ontwikkelingsgebied of te beschermen gebied. In deze gebieden is het mogelijk om naast de welstandsnota extra kwaliteitseisen te formuleren in de vorm van bijvoorbeeld een beeldkwaliteitsplan. Op deze manier blijft het specifieke karakter van de gebieden behouden.

 

Ontwikkelingsgebieden zijn omvangrijke gebieden die een (grote) transformatie ondergaan, zoals Strijp-S. Het is van belang om voor deze gebieden - tijdens de planontwikkeling en uitvoering - een vorm van welstand te behouden om uiteindelijk een evenwichtig ‘eindbeeld ‘veilig te stellen. In deze gebieden wordt in principe uitgegaan van welstandstoezicht door een supervisor, zoals nu in een aantal gebieden (waaronder Strijp-S) al gebeurt. Maar ook andere innovatieve vormen, bijvoorbeeld samenwerking met de Design Academy of de TU/e worden niet uitgesloten.

Ontwikkelingsgebieden zijn op een bepaald moment uitontwikkeld en worden dan van de ‘welstandskaart’ verwijderd. Andere gebieden kunnen in de toekomst juist als ontwikkelingsgebied worden toegevoegd. Wijzigingen op de kaart van de ontwikkelingsgebieden zullen uiteraard aan het gemeentebestuur worden voorgelegd.


Te beschermen gebieden

Te beschermen gebieden zijn gebieden die de geschiedenis van de stad zichtbaar houden. Het zijn gebieden met een bijzondere (beeldbepalende) identiteit of cultuurhistorische waarden. Voorbeelden van deze gebieden zijn de beschermde stads- en dorpsgezichten en (een deel van) de gebieden/structuren die de gemeenteraad bij besluit van 8 maart 2008 heeft aangewezen via de vaststelling van de cultuurhistorische waardenkaart. Deze waarden worden deels door het bestemmingsplan beschermd. Daar waar de cultuurhistorische waarde mede bepaald wordt door de architectuur (materiaal, detaillering, kleur) en een samenhangend of gaaf bebouwingsbeeld, is ook een welstandstoets noodzakelijk om de herkenbaarheid van het historisch karakter veilig te stellen.

Rijksmonumenten behouden hun bescherming via de Monumentenwet 1988, in samenhang met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Die beschermen monumenten als afzonderlijke objecten, en maken het onmogelijk om zonder vergunning iets aan een monument te wijzigen waardoor het zou kunnen worden ontsierd. Het is daarom niet noodzakelijk hier specifieke welstandsnormen voor te ontwikkelen.


Overgangsbeleid

Sommige inspraakreacties onderstrepen dat voor enkele gebieden de afspraken over ruimtelijke kwaliteit onderdeel zijn van overeenkomsten met de gemeente en/of andere partijen. Het is onwenselijk om het welstandsbeleid voor deze gebieden plotseling en eenzijdig te veranderen. Deze gebieden worden aangeduid als ‘overgangsgebied’. Zolang er in deze gebieden nog bouwactiviteiten - anders dan aanpassingen zoals uit- of aanbouwen - plaatsvinden blijven de oorspronkelijke afspraken van kracht. Zodra echter de ontwikkelfase is afgerond gaat het college er van uit dat de welstandsafspraken worden ingetrokken en het gebied, net als de rest van de stad, welstandsvrij wordt. In sommige gebieden ligt er een directe koppeling tussen beeldkwaliteitplan en bestemmingsplan. In deze gebieden blijven de beeldkwaliteitplannen van kracht totdat het bestemmingsplan wordt herzien.

17-08-2011 Straten en locaties in vergunninghoudergebied de Bergen

  • Anna van Egmondstraat (alleen oneven huisnummers)
  • Bergstraat
  • Don Boscostraat (huisnummers 9 tot en met 25)
  • Heilige Geeststraat
  • Julianastraat (tussen Mauritsstraat en het Wilhelminaplein), uitgezonderd huisnummers 6, 6a, 8, 8a, 10, 10a en 12
  • Kleine Berg
  • Mauritsstraat (alleen oneven huisnummers)
  • Oranjestraat
  • Prins Hendrikstraat
  • Sint Catharinastraat (uitgezonderd huisnummers 6 en 8)
  • Smitsstraat
  • Spijndhof
  • Wilhelminaplein
  • Willemstraat (alleen huisnummers 43a tot en met 65)
  • Willem de Zwijgerstraat (tot aan de Mauritsstraat)
  • Zwembadweg (alleen even huisnummers, van 2 tot en met 20)
BRON

ED 03-11-2011 Veel bezwaren door regels kamerhuur

De regels omtrent kamerverhuur en woningsplitsing in Eindhoven blijven de gemoederen bezighouden. Bij de gemeente kwamen dit jaar tot en met 1 september in totaal 143 aanvragen voor een omzettingsvergunning binnen.

Zo'n vergunning is nodig om in een pand kamers te mogen verhuren. Van deze omzettingsvergunningen zijn er 47 verleend, 35 geweigerd, 1 ingetrokken, 12 niet-ontvankelijk verklaard en 1 niet vergunningplichtig. 47 aanvragen zijn nog in behandeling.

Bij de bezwarencommissie zijn dit jaar 253 bezwaren ingediend, waarvan 83 tegen een geweigerde vergunning. Deze bezwaren komen meestal van huiseigenaren. Aan de andere kant zijn het vooral buurtbewoners die bezwaarmaken tegen vergunningen die wél verleend zijn. Tegen een verleende vergunning kwamen 137 bezwaren binnen, vaak ingediend door meerdere bewoners per bezwaar.

Reacties

Kamerverhuur verloederd een straat binnen de kortste keren.
De max zou 10% op een postcode gebied zijn ! beter....
Daarbij de hoeveelheid personen niet overstijgen in een pand.
Harrie - 03-11-2011 | 11:18
Recent werd in Genderdal weer een vergunning verleend: een gezinswoning succesvol opgeknipt in zes kamertjes. Een ondernemer gelukkig, buurtgenoten afwachtend en een basisschool die de kans op nieuwe aanwas ziet verkleinen. Waarom een stadsdeel dat voor 85% uit huurwoningen bestaat nog meer huurcapaciteit zou moeten krijgen is mij overduidelijk: het is een prima investering om met een hypotheek van 800 euro voor 2000 euro aan huurinkomsten binnen te harken.
Dat het gemeentelijke apparaat hieraan meewerkt is minder voor de handliggend, alhoewel deregulering de laatste jaren het sleutelwoord is en dus een rol zou kunnen spelen. Een vaker gebruikte reden voor alweer een kamerverhuurvergunning is het gebrek aan kamercapaciteit waar onze studentenstad mee te kampen heeft. Vervolgens wordt duidelijk dat de kamers niet verhuurd worden aan studenten maar aan Philips Campusmedewerkers van buitenlandse komaf. Aan hen is namelijk nog meer te verdienen.
Voor de ontwikkeling van een wijk maakt het geen verschil: spelende kinderen worden schaars. De cohesie verdwijnt en bewoners kennen elkaar niet meer.
We zijn goed bezig!
Bob - 03-11-2011 | 12:35
En nu het sleutelwoord: Handhaving!
Waarom staat de gemeente nog altijd toe dat er bijvoorbeeld in Woensel (waar geen omzettingsvergunningen meer worden afgegeven) huizen zijn zonder zo'n vergunning maar waar wel kamerverhuur wordt toegepast?
Waarom staat de gemeente kraken nog toe, bijvoorbeeld in het oude pand aan het Marconiplein.
Piet - 03-11-2011 | 14:10
Helemaal eens met Bob.
En ik wil aanvullen dat de parkeerdruk en het ontbreken van een duurzame verbinding van deze huurders (en ook de verhuurders) de sociale samenhang er zeker niet beter op maken. Als je aan de andere kant ziet wat Eindhoven investeert in de Krachtwijken dan word ik boos over de tegenstrijdigheid: waarom stuurt een gemeente dan niet op het beperken van woningsplitsing en kamerverhuur? Ontbreekt het aan lef?
Willem - 03-11-2011 | 15:01

>>Lees meer in het ED van vrijdag © Eindhovens Dagblad 2011, op dit artikel rust copyright.

BRON

31 oktober 2011

DONDERDAG 3 NOVEMBER BUURTVERGADERING !!!

Plenaire bijeenkomst / info gemeente Eindhoven / doorstart buurtcomite. Datum en tijdstip zijn nu bekend.

Aanvang: 19.45 uur

Buurthuis Oranjestraat 1

Er is hierover een bulletin verspreid, huis-aan-huis, waarin u de agenda kunt zien.

Aanvullende agendapunten/ vragen kunt u mailen naar:

Koepel de Bergen OF de wijkcoördinator