Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

19 mei 2011

EhDb 19-05-2011 Door drukte wijzigt gemeente Inwonersplein

De gemeente heeft een aantal aanpassingen op het Inwonersplein in het Stadskantoor doorgevoerd. Vele burgers klaagden over de drukte. Regelmatig zouden duizenden burgers op één dag naar het Inwonersplein komen en die drukte kunnen de medewerkers van het plein niet aan.

Stimulering
De gemeente heeft gekozen voor het principe ‘Click, Call en Face’. Burgers worden gestimuleerd om zelf hun vraag via de website te laten beantwoorden. Lukt dat niet dan kunnen zij telefonisch de gemeente om hulp vragen. Bij complexere vragen worden mensen verzocht naar het stadshuis te komen.
Ook is er een zuil geplaatst waar bezoekers voor openingstijd een ticket kunnen halen. De gemeente heeft ook een floormanager aangesteld die storingen snel kan verhelpen.

De gemeente heeft een enquête gehouden onder bezoekers. De resultaten hiervan zijn nog niet bekend.

BRON

ED(B) 19 en 20 Mei 2011 College wil welstandstoezicht intrekken


Eindhoven is na Boekel de 2de gemeente in Nederland die het welstandstoezicht in de hele gemeente wil afschaffen. Het college heeft besloten om de welstandnota in te trekken. Dat staat in een voorstel dat donderdag aan de gemeenteraad is verstuurd.

Tijdwinst
,,Verantwoordelijkheid voor ruimtelijke kwaliteit wordt bij de initiatiefnemer neergelegd'', aldus het raadsvoorstel. Dit past in het beeld van het coalitieakkoord 'Samenwerkend aan morgen'.
Vermindering en vereenvoudiging van de regels en tijdwinst noemt de gemeente als belangrijkste reden. Tijdens een proef in 2009 is gebleken dat 75% van de aanvragen aan de welstandeisen voldoen.

Het gebied rond het station, Strijp en Oud-Woensel blijven wel door een supervisor gecontroleerd worden. Het toezicht op monumenten en beschermde stadsgezichten blijft wel gehan

dhaafd en wordt hiermee dus niet buiten werking gesteld.

BRON


Eindhoven wil toezicht op welstand afschaffen door Ad de Koning

EINDHOVEN - Eindhoven wil het welstandstoezicht afschaffen. De stad is daarmee volgens de landelijke Federatie Welstand de tweede gemeente
in Nederland die deze stap zet. Eerder deed de gemeente Boekel dat al. De Federatie Welstand betreurt de door de gemeente aangekondigde koerswijzigng. De gemeenteraad moet nog over het voorstel besluiten.

Voor een aantal specifieke gebieden in de stad wil Eindhoven ondanks het afschaffen nog wel de regie houden door 'a
ndere bestaande instrumenten in te zetten' zoals de Monumentenwet, de Wet ruimtelijke ordening en de Grondexploitatiewet. Het gaat om het Stationsgebied, Strijp S, Brainport Avenue en Meerrijk.

"In de gebieden waar dus nog volop gebouwd gaat worden willen we net als in de kwetsbare gebieden en bij monumenten nog wel graag een vinger in de pap houden", aldus wethouder Mary Fiers (PvdA, ruimte). Volgens Fiers zijn er meerdere argumenten te noemen om het toezicht af te schaffen. "Natuurlijk bespaart het ons als gemeente tijd en werk en dus ook geld, maar tegelijkertijd geven we mensen die willen gaan bouwen meer vertrouwen."

Eindhoven deed in 2009 al een proef met welstandsvrij bouwen. Daaruit bleek dat 75 procent van de aanvragen toch voldeed aan de redelijke eisen van welstand. "Dat wil niet zeggen dat die resterende 25 procent absoluut niet door de beugel
kon", aldus Fiers.

Federatie Welstand vreest excessen als oranje gekleurde gevels
EINDHOVEN - De Eindhovense commissie Ruimtelijke Kwaliteit blijft overigens bestaan, al wordt de basis voor deze commissie volgens het college wel versmald. De commissie zal in het vervolg nog toetsen op grond van de Monumentenwet en de Wet ruimtelijke ordening. Het college benadrukt wel dat welstandsvrij niet hetzelfde is als vergunningvrij. Volgens de Federatie Welstand kan Eindhoven straks niet meer optreden tegen verl
oedering van de woonomgeving. 'Oranje gekleurde voorgevels en andere excessen zoals slecht materiaalgebruik en lelijke bouwsels in voor- en achtertuinen en op daken: straks kan alles in de vijfde stad van Nederland', laat de fedentie in een reactie weten. 'Omdat de gemeente niet meer ingrijpt, moeten bewoners op eigen kosten hun buurman voor de rechter dagen als ze denken dat bouwwerken op onrechtmatige manier hun belangen aantasten. Het voorstel verhoogt dan ook het risico op burenconflicten.' Volgens federatie-directeur Flip ten Cate is het aan de 'lokale politiek om te bepalen of die keuzes verstandig zijn'. Ook de Eindhovense Henri van Abbe Stichting ziet het voorstel niet zitten. "Het voorstel miskent de kwaliteiten van Eindhoven en daarom zijn wij boos", reageert voorzitter Peter van den Baar. "Bovendien is van enig overleg met onze stichting geen sprake geweest." Fiers zegt de reactie van 'de professionals' wel te begrijpen, maar is vooral ook benieuwd naar de reactie van de mensen in de stad. "Het is straks mogelijk om ophet voorstel te reageren dus ik hoop dat de Eindhovenaren dat ook gaan doen." Na de zomer wordt het voorstel aan de raad voorgelegd.

Gebouw moet 'wel-staan'
Van een gebouw wordt - aldus d
e website van de gemeente Eindhoven - gezegd dat het 'wel-staat' wanneer het uiterlijk én de omgeving ervan samen als een acceptabel geheel worden ervaren Alle gemeenten hebben een commissie dietoeziet op de welstand. Op één na, Boekel. En de kans is groot dat Eindhoven daar als tweede bij komt. Helemaal als een verrassing komt dat niet want Eindhoven heeft in 2009 al geëxperimenteerd met welstendsvrij bouwen. Daarbij bleek dat 75 procent van de bouwaanvragen voldeed aan de redelijke eisen van welstand: Voor burgemeester en wethouders is dat kennelijk voldoende basis om aan de gemeenteraad voor te stellen om het welstandstoezicht maar af te schaffen. Hoewel niet alle toezicht verdwijnt, is dat een riskant voorstel. De conclusie kan immers ook zijn dat 25 procent van de bouwaanvragen niet voldeed aan de welstandseisen. De gemeente wil vooral ruimte scheppen voor innovatie en tijd en werk besparen. Een goed geformuleerd welstandsbeleid hoeft innovatie echter niet in de weg te staan. En het is beter om vooraf wat tijd uit te trekken om vergissingen te voorkomen dan nog tientallen jaren opgescheept te zitten met gebouwen die vloeken met hun omgeving. Zeker in een stad die qua architectuur toch al karig bedeeld is.

bron: Eindhovens Dagblad (20-05-2011)

ED 19 Mei 2011 Politie sluit twee bureaus voor publiek

Vanaf 23 mei is het doen van aangifte en meldingen niet meer mogelijk bij de politiebureaus aan de Ruysdaelbaan en Begijnenhof niet meer mogelijk.
De bureaus zijn vanaf die dag dicht voor publiek. Bezoekers kunnen voortaan terecht op de bureaus aan de Aalsterweg en het hoofdbureau Mathildelaan.

Van de zes huidige politiebureaus gaan er twee sluiten. Uiteindelijk resteren er dus vier: Aalsterweg (voor bewoners van Tongelre en Stratum); Noord-Brabantlaan (voor Gestel en Strijp); Koning Arthurlaan (Woensel) en Mathildelaan (centrum).
© Eindhovens Dagblad 2011, op dit artikel rust copyright.

BRON

ST040 18-05-2011 Commissievergadering 17 mei j.l.

In deze aflevering onder andere aandacht voor de problematiek rond Moelanders.

GEZOCHT: Verslag wijkschouw

Is er een verslag van de Schouw in De Bergen zoals die is gehouden op Zaterdag 19 maart 2011??

18 mei 2011

GEM 17 mei 2011 Agenda van de commissie Ruimte en Vastgoed van 17 mei 2011

BRON

18 Mei 2011 Meldpunt woonoverlast

Eindhoven krijgt een meldpunt voor woonoverlast en illegale kamerhuur.Woonoverlast

Die belofte heeft wethouder Fiers gisteravond gedaan in de commissievergadering Ruimte.

Bij het meldpunt kunnen mensen ook anoniem klachten doorgegeven.

Een meerderheid van de raad heeft zich achter de aanbevelingen geschaard. Op 31 mei valt er een definitief besluit over in de raadsvergadering.

BRON

18 Mei 2011 Tweede kans kamerverhuurders

Er moet snel duidelijkheid komen hoeveel huiseigenaren de dupe zijn van het invoeren van een omzettingsvergunning.Studentenkamers Daar hebben de VVD en het Ouderen Appèl Eindhoven gisteravond op aangedrongen bij wethouder Fiers. Het kamerverhuurbeleid is in 2007 aangepast en gepubliceerd in Groot Eindhoven en op de gemeentesite. Wie dat had gemist kreeg geen nieuwe vergunning om kamers te verhuren. Het zou gaan om 150 panden met 600 studentenkamers. De VVD en het Ouderen Appèl willen weten om hoeveel panden het precies gaat. De eigenaren zouden volgens hen dan alsnog een vergunning moeten krijgen om studentenkamers te verhuren.

woensdag, 01 juni 2011 01:32 Studenten mogelijk op straat

In de Eindhovense krachtwijken en Limbeek komen mogelijk groepen studenten op straat te staan.Wethouder Fiers

Huiseigenaren die in die wijken vergeten zijn de juiste vergunning aan te vragen voor kamerverhuur, krijgen geen kans meer op zo'n vergunning.

Dat heeft wethouder Fiers gezegd. Sinds 2007 moeten verhuurders een speciale vergunning aanvragen voor kamerverhuur.
Veel verhuurders waren dat vergeten en dreigden studenten op straat te moeten zetten.Een aantal politieke partijen wil dat die verhuurders een tweede kans krijgen om toch de juiste papieren aan te vragen.

Fiers gaat daarmee akkoord, behalve voor verhuurders in de krachtwijken en Limbeek. Volgens de wethouder komt anders de leefbaarheid in die buurten te veel onder druk te staan.

BRON

16 mei 2011

Persbericht 11 mei 2011

1e internationale Portretartiesten Festival op zondag 4 september 2011 in Eindhoven.

Voor het eerst in Nederland zal een portretartiesten festival georganiseerd worden. Ter ere van haar Persbericht

20-jarig bestaan heeft de Vereniging van Professionele Portretartiesten En Profil de handen ineengeslagen met de ondernemersvereniging van winkelgebied de Bergen in Eindhoven. De gemeente Eindhoven wil hiermee een uniek festival binnenhalen, met een grote regionale en mogelijk ook nationale aantrekkingskracht.

En Profil wil op 4 september het vak van portretartiest in de schijnwerpers zetten. Het gaat bij deze vorm van live entertainment om meer dan alleen het maken van een mooi portret. Bij optredens op bedrijfsfeesten, party's, festivals, beurzen en congressen weten portretartiesten op creatieve en vaak ook interactieve wijze het publiek te boeien.

De invulling van het festival zal een Franse uitstraling hebben en je doen denken aan het Montmartre in Parijs. Verspreid door winkelgebied de Bergen in Eindhoven zullen portretartiesten uit binnen- en buitenland binnen 10 minuten gratis een realistisch portret of karikatuur tekenen, dan wel een silhouet knippen. Om een echt Frans sfeertje te creëren zullen er accordeonisten, clochards en een kaas- en wijnproeverij zijn. Een Citroën Vereniging zal hun oude modellen showen. Er wordt een mini Tour de France etappe georganiseerd. Kortom; op 4 september verandert Eindhoven een beetje in Parijs!