Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

24 juni 2011

GEM 24 juni 2011 Digipanel "Stadsvisie"


De gemeente Eindhoven werkt samen met haar inwoners aan het opstellen van de Stadsvisie (2)040. Met deze visie zetten we een stip aan de horizon voor Eindhoven. Wat voor stad willen we zijn in 2040?
We willen op allerlei manieren zoveel mogelijk kennis en opinies verzamelen over de toekomst van onze stad, onder andere via
http://www.stadsvisie2040.nl .
De afgelopen weken ontvingen we via die website al vele bijdragen.
De komende twee weken richt de online discussie zich op drie perspectieven op de toekomst: Eindhoven als zorgzame, duurzame en ondernemende stad.
We willen ook nu weer met zoveel mogelijk mensen nadenken over wat dat perspectief voor Eindhoven zou kunnen betekenen: wat zijn de prioriteiten,wat levert het op, wie is aan zet, wat kunnen en moeten we nu al doen, en welke verbindingen zijn er te leggen met de andere perspectieven? Uiteindelijk
moet dit leiden tot één samenhangende visie op een optimaal Eindhoven in 2040. Een visie die wordt opgesteld door de gemeente maar door het proces gedragen door de hele stad.
De Stadsvisie (2)040 zorgt ervoor dat de gemeente en andere belangrijke maatschappelijke partners in de stad een duidelijk beeld hebben van de richting waar wij Eindhovenaren met zijn allen heen willen. Wat voor stad we willen nalaten aan onze kinderen.
Doe mee, en meng je in de discussie. Want Eindhoven is van ons allemaal!
Team Stadsvisie (2)040

BRON:

ED 22 juni 2011 Verdeeldheid over welstandstoezicht

Niet alleen de stad, ook de politiek is verdeeld over het voornemen het welstandstoezicht in de stad af te schaffen. Dat bleek gisteravond in de Eindhovense raadscommissie Ruimte en Vastgoed, waarin over het plan gesproken werd. Het plan wordt in oktober aan de gemeenteraad voorgelegd.

Het onlangs door het college gelanceerde plan heeft voor veel ophef gezorgd, erkende wethouder Mary Fiers (PvdA, ruimte) gisteravond. "Ik heb nu al gemerkt dat je er vóór of tegen bent, mijn mailbox is de laatste weken bijna geëxplodeerd, zoveel reacties kreeg ik binnen." Volgens de wethouder kun je grofweg stellen 'dat de burgers het plan wél zien zitten en de professionals niet'. Vorige week bezocht ze samen met een aantal Eindhovense ambtenaren de gemeente Boekel, waar het welstandstoezicht al jaren geleden werd afgeschaft. "En ik moet zeggen, het dorpje ziet er niet onaardig uit. Ik durf de weddenschap aan dat bijna niemand ziet welk deel van het dorp voor of na de afschaffing is gebouwd."

SP-raadslid Jan van Erp ziet het plan ondanks het optimisme van de wethouder niet zitten. "In onze ogen stel je het individueel belang daarmee boven het collectieve belang, en dat is een slechte zaak." Ook voor de PvdA-fractie staat het afschaffen van het toezicht nog niet vast. "We willen dit najaar eerst in discussie hierover met de wethouder, om er vervolgens eventueel bij de begroting een besluit over te nemen", aldus Frank Depla. Het CDA is sowieso tegen afschaffing. "Je gaat wat dingen neerzetten, maar kunt het vervolgens nooit meer herstellen", waarschuwde Nico Stoevelaar.

Overigens blijft het toezicht in het voorstel van B en W in een aantal delen van de stad wel gehandhaafd door andere 'instrumenten' zoals de Grondexploitatiewet en de Monumentenwet in te zetten. Het gaat om het Stationsgebied, Strijp S, Brainport Avenue en Meerrijk.
BRON via

22 juni 2011

ST040 22 juni 2011 Kadernota/ Welstand

De vierde aflevering van Studio Stadhuis staat in het teken van de Kadernota. De politieke partijen moeten alle plannen voor de begroting van de komende jaren op elkaar afstemmen. Het gaat dus vooral over bezuinigingen: De ijsbaan, CKE, bibliotheek, brandweer, leerlingenvervoer.

NOOT: "Welstand`' vanaf minuut 11:40


GL 22 juni 2011 Kamerbewoning: een hardheidsclausule en betere informatie toegezegd

Sinds enkele jaren is er in Eindhoven een omzettingsvergunning nodig om een pand als losse kamers te mogen verhuren. Niet alle panden beschikken over zo'n vergunning waardoor uitzetting van bewoners dreigt. Daarnaast hebben veel buurtbewoners last van panden met kamerbewoning. De vraag hoe hiermee om te gaan werd in de commissie Ruimte en Vastgoed besproken. GroenLinks kon na de toezeggingen van de wethouder instemmen met het continueren van het huidige beleid.

Uit de hoorzitting woningsplitsing bleek dat er veel overlast kwam van kamerbewoners. De werkgroep concludeerde dat er strenge handhaving van de vergunningen moest zijn om deze overlast tegen te gaan. Aan de andere kant kregen wij verhalen te horen van kamerbewoners die dreigen hun woonruimte te verliezen omdat het betreffende pand geen omzettingsvergunning heeft.

Daar zat voor GroenLinks dan ook het lastige van deze kwestie in. Aan de ene kant wil je dat iedereen in een buurt prettig kan wonen, maar zomaar mensen uit hun huis zetten omdat hun huisbaas geen omzettingsvergunning heeft aangevraagd is weer het andere uiterste. Het probleem is dat de huiseigenaren de verantworodelijkheid hebben om een vergunning aan te vragen, maar dat, als zij dat niet doen, de bewoners de gevolgen moeten dragen van uitzetting. GroenLinks heeft gevraagd om voor (toekomstige) bewoners duidelijk te maken hoe de regels omtrent een vergunning in elkaar zitten, zodat ook zij verantwoordelijkheid kunnen nemen en een huisbaas op te roepen om de vergunning te regelen. Daarnaast wil GroenLinks dat er van de hardheidsclausule gebruik gemaakt zal worden om schrijnende gevallen tegemoet te komen.

In de meeste gevallen zal het verlenen van zo'n vergunning geen probleem zijn. De meesten hadden dat echter nog niet gedaan omdat zij niet op de hoogte waren van de verplichting om een omzettingsvergunning te hebben. Het CDA vroeg zich dan ook af waarom kamerbewoners de Groot Eindhoven (waarin de aankondigingen van de gemeente staan) niet aan huisbaas doorstuurden... Gelukkig kan een vergunning nog steeds aangevraagd woren. Er zijn echter een aantal gebieden waar de leefbaarheid zo onder druk staat dat een vergunning op voorhand geweigerd zal worden.

De wethouder heeft een aantal toezeggingen gedaan over de uitvoering van het beleid:

  • We gaan niet zomaar mensen uit hun woning zetten. Als er alsnog een vergunning aangevraagd wordt voor de 'op-slot'-gebieden kan de hardheidsclausule ingezet worden als blijkt dat het individuele geval schrijnend is. Daarbij mag er echter geen sprake zijn van overlast van het pand en moet de aanvrager aan kunnen tonen dat het pand geen negatief effect heeft op de leefbaarheid van het gebied;
  • Als er toch tot handhaving overgegaan zal worden, dan zal sluiting van het pand op een redelijke termijn gebeuren zodat de bewoners de tijd hebben om een andere woonruimte te vinden;
  • De gemeente gaat kamerbewoners beter informeren over de regelgeving rondom de omzettingsvergunning. Hiervoor zoekt de gemeente samenwerking met onderwijsinstellingen en woningcorporaties;
  • Er zal om de twee of drie maanden een monitoring van het beleid aan de raad beschikbaar worden gesteld. Hierin komt te staan hoeveel aanvragen er zijn gedaan, hoeveel er zijn verleend en hoeveel er zijn geweigerd en waarom. Tevens wordt de raad op hoogte gehouden van de vorderingen in de communicatie van het beleid.

Voor GroenLinks zijn deze toezeggingen voldoende om door te gaan met het huidige beleid. Door de ophef die er inmiddels is ontstaan hopen we dat alle huiseigenaren inmiddels redelijk op de hoogte zijn van het beleid en allemaal alsnog een vergunning zullen aanvragen. Aan de hand van deze vergunningen kan er gehandhaafd worden zodat de buurt geen overlast meer zal ervaren, maar juist kan profiteren van de kracht van veel kamerbewoners. Voor mensen die echt geen andere optie hebben, wordt er gebruik gemaakt van de hardheidsclausule zodat niemand snel op straat terecht komt en (toekomstige) kamerbewoners zullen zelf meer duidelijkheid krijgen over het beleid zodat ze ook zelf kunnen handelen. Op die manier zal het zowel voor de buurt als voor de bewoners het beste uitpakken.

BRON Cyriel Prinsen

22 juni 20-11 Twijfel over afschaffen welstand

De Eindhovense politiek is er nog niet over uit of het welstandstoezicht in de stad kan worden opgeheven.Schrijversbuurt

Er lijken evenveel raadsleden voor als tegen. CDA en de SP zijn bang dat wijken verrommelen en huiseigenaren gekke dingen met hun huis gaan doen.

D66 zegt dat mensen best kunnen beoordelen of een verbouwing niet zorgt voor een lelijk aangezicht van de straat.
Een aantal fracties zoals GroenLinks en de PvdA zijn er nog niet uit.

Ze willen eventueel wel instemmen, maar dan moet het college wel kunnen aantonen dat er genoeg garanties zijn dat wijken en straten niet verrommelen.

BRON

21 juni 2011

GEM 21 Juni 2011 RV Vaststellen Meerjaren Investerings Programma 2011

BRON

Agenda van de commissie Ruimte en Vastgoed:
20.15-23.00
Raadsvoorstel ter vaststelling van het Meerjaren Investerings Programma 2011 (MIP) annex dekkingsplan

GEM 21 Juni & 1 juli 2011 RV Vaststellen Kadernota 2012-2015

BRON

Agenda van de commissie Ruimte en Vastgoed:

20.15-23.00
Raadsvoorstel tot het vaststellen van de Kadernota 2012-2015
pdf

Op dinsdag 5 juli a.s. worden de Kadernota 2012-2015 en het Meerjaren Investerings Programma 2011 (MIP) vastgesteld. Deze raadsvergadering begint om 15.00 uur en is live te volgen via internet.
De Kadernota vormt de basis voor de begroting 2012, die 8 november a.s. in de raad wordt vastgesteld.
De agenda en bijbehorende stukken zijn terug te vinden in het raadsinformatiesysteem.

18 juni 2011 Twee nieuwe berichten Luciferterrein

De berichten zijn hier te lezen.

20 juni 2011

Burenhulp gevraagd op 26 juni: senioren Vonderkwartier

VRIJWILLIGERS GEVRAAGD !!!!
De werkgroep senioren in het Vonderkwartier zoekt naast de vier reeds aangemelde vrijwilligers nog 6 vrijwilligers die op zondag 26 juni van 17.30 tot 19.00 uur 10 senioren van Vonderhof willen begeleiden om de halve en de finale bij te wonen van het Hot in Holland beachvolleybal op het Lodewijk Napoleonplein. Tijdens de BBQ zijn de senioren in de gelegenheid het zelf meegebrachte eten en drinken te nuttigen.
Professionele begeleiding is ook aanwezig.

Graag aanmelden voor zaterdag 25 juni 2011 bij Ad van Oostrum: ajpc.van.oostrum@ggze.nl


Met dank en hartelijke groet,