Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

9 juni 2011

GEM 09 juni 2011 Voornemen college:Welstandsvrij bouwen

Vorig jaar zijn veel kleine verbouwingen vergunningsvrij en welstandsvrij geworden met de invoering van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, oktober 2010). Eindhoven is nu voornemens om een stap verder te gaan en het welstandstoezicht in de hele stad af te schaffen. De belangrijkste reden voor deze verandering zijn: meer keuzevrijheid voor bewoners, ruimte voor innovatie, vereenvoudiging van de regelgeving en een principiële opvatting over de kerntaak van de overheid. Daarnaast draagt dit ook bij aan de bezuinigingstaakstelling van de gemeente Eindhoven.

De gemeentelijke welstandsnota wordt hiervoor integraal ingetrokken. Dat betekent dat de criteria en de beeldkwaliteitsplannen vervallen. Voor alle monumenten blijft toezicht bestaan op basis van de Monumentenwet. Voor enkele grotere ontwikkellocaties (Stationsgebied, Strijp-S, Brainport Avenue, Meerrijk) en beschermde stads- en dorpsgezichten (Het Witte Dorp, Villapark Tongelre, Philipsdorp, Villapark den Elzent, Dorpsgezicht Riel) blijft een vorm van regie gehandhaafd.

Met het afschaffen van de welstand krijgen woningbezitters meer vrijheid en kunnen ze bijvoorbeeld een grotere dakkapel plaatsen dan nu volgens de welstand mogelijk is. Het aanvragen van een omgevingsvergunning wordt gemakkelijker. Hoewel een welstandstoets niet meer nodig is, moet vaak wel een omgevingsvergunning worden aangevraagd, omdat de toets aan het bestemmingsplan en bouwbesluit blijft. Een vergunning blijft dus nodig: welstandsvrij is niet hetzelfde als vergunningvrij!

De proef welstandsvrij bouwen (gestart in 2009) vervalt. Op het plan van het college is inspraak mogelijk.

Inspraakmogelijkheid

Het voornemen voor het intrekken van welstand kunt u nalezen in de raadsinformatiebrief of op het Inwonersplein (Stadskantoor). Uw inspraakreactie op het voorstel kunt u sturen naar gemeente Eindhoven, sector Openbare ruimte, Verkeer & Milieu, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven, t.a.v. dhr. R. Rijnen o.v.v. welstandsvrij. Dit is mogelijk tot 14 juli.

De raad neemt naar verwachting in oktober 2011 een definitief besluit, waarbij de eventuele inspraakreacties worden betrokken.

BRON

Geen opmerkingen: