Wanneer er in woningen, coffeeshops en andere (publieke) lokalen wordt gehandeld in drugs, hanteren de Taskforce B5-gemeenten voortaan een uniform handhavingsbeleid. Dit hebben de vijf burgemeesters afgesproken.
Wanneer er in een Eindhovense woning drugs werden aangetroffen, werd tot nu toe een maatregel opgelegd op basis van de situatie. Voor alle B5-gemeenten (Tilburg, Breda, ’s-Hertogenbosch, Helmond en Eindhoven) zijn de maatregelen voortaan eenduidig en helder; bij de eerste constatering van een handelsvoorraad softdrugs in een woning, volgt er een waarschuwing. Bij een tweede overtreding wordt de woning gesloten.
Ontwrichtend
Een woning gaat direct voor drie maanden dicht wanneer er een handelsvoorraad harddrugs wordt gevonden. Voor deze strenge maatregel is gekozen omdat de handel van harddrugs zeer ontwrichtend werkt op de woonomgeving en openbare orde. Worden er drugs gevonden in een huurwoning, dan kan een woningcorporatie het huurcontract ontbinden.
Bedrijven
Tegen de aanwezigheid van een handelshoeveelheid drugs in lokalen zoals winkels, bedrijven en horeca wordt bij softdrugs voortaan strenger opgetreden. In plaats van een waarschuwing in het verleden wordt nu een pand bij een eerste overtreding voor zes maanden gesloten. De aanwezigheid van een handelshoeveelheid harddrugs leidt tot een sluiting van één jaar (dit was zes maanden).
Zorgvuldige beoordeling
Een gemeente kan onder bijzondere omstandigheden gemotiveerd afwijken van het gezamenlijke beleid. Dit betekent dat een zwaardere maar ook een lichtere maatregel kan worden opgelegd. Dit wordt altijd zorgvuldig beoordeeld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten