Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

14 mei 2011

13 Mei 2011 Column Min of Mary: Burgerparticipatie


Wekelijks schrijft wethouder Mary Fiers een column. Deze week: Einde aan burgerparticipatie.

Afgelopen week presenteerde de gemeente haar ‘nieuwe impuls burgerparticipatie’. De moeite waard om te lezen. Klik hier

Ik vind het een vreselijk woord. Burgerparticipatie. Dit woord staat zelfs op m’n visitekaartje. Wethouder van burgerparticipatie. Waarom vreselijk? Omdat het een woord is dat verzonnen is door beleidsmakers, die op zoek zijn naar burgers om ‘mee te doen met hun plannen’.

Overheidsparticipatie?

Tuurlijk is er niks mis met het betrekken van burgers bij plannen van de overheid! Maar er is veel meer nodig. Wij (de overheid) moeten juist meer aansluiten bij de ideeën van mensen uit de stad. Overheidsparticipatie dus eigenlijk. Overheid zoekt burger. Dat blijkt in de praktijk lastiger dan het lijkt. Voor DE overheid, maar ook voor DE burger. En ook ‘overheidsparticipatie’ is geen goed woord.

Mensenwerk

Het is voor DE overheid lastig om zich te verhouden tot DE burger. Waarom? Omdat DE overheid en DE burger ook niet bestaat. Niets doen dan maar? NEE! Er is juist heel veel verandering nodig. Maar waar te beginnen?

Bij het simpele feit dat participatie een kwestie is van mensenwerk. Het gaat dus allereerst om goede professionals bij de overheid. Geen ambtenaren die bezig zijn de burger te zien als ‘beleidsobject’ of simpele vragen van inwoners te beantwoorden in juridische onbegrijpelijke taal. Dat is een megaklus, kan ik u verzekeren. Daar gaan we mee aan de slag. Hoe? Door burgers te betrekken bij de beoordeling van het functioneren van ambtenaren.

Burgerschap

Ook DE burger ontkomt niet aan een bijdrage. Er zijn teveel mensen die vooral hun rechten kennen en goed weten wat anderen

voor hen moeten doen. Maar wat mij betreft is het ook andersom. Je hebt als burger niet alleen rechten. Je hebt ook plichten. Ook dat wordt het uitgangspunt. Dat vraagt om een ander woord, een nieuwe naam voor burgerparticipatie. Heeft u een idee?

Wilt u reageren? Mail dan naar minofmary@eindhoven.nl. Kijk ook eens op de website van wethouder Fiers:www.eindhoven.nl/maryfiers

BRON

Geen opmerkingen: