Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

19 mei 2011

ED(B) 19 en 20 Mei 2011 College wil welstandstoezicht intrekken


Eindhoven is na Boekel de 2de gemeente in Nederland die het welstandstoezicht in de hele gemeente wil afschaffen. Het college heeft besloten om de welstandnota in te trekken. Dat staat in een voorstel dat donderdag aan de gemeenteraad is verstuurd.

Tijdwinst
,,Verantwoordelijkheid voor ruimtelijke kwaliteit wordt bij de initiatiefnemer neergelegd'', aldus het raadsvoorstel. Dit past in het beeld van het coalitieakkoord 'Samenwerkend aan morgen'.
Vermindering en vereenvoudiging van de regels en tijdwinst noemt de gemeente als belangrijkste reden. Tijdens een proef in 2009 is gebleken dat 75% van de aanvragen aan de welstandeisen voldoen.

Het gebied rond het station, Strijp en Oud-Woensel blijven wel door een supervisor gecontroleerd worden. Het toezicht op monumenten en beschermde stadsgezichten blijft wel gehan

dhaafd en wordt hiermee dus niet buiten werking gesteld.

BRON


Eindhoven wil toezicht op welstand afschaffen door Ad de Koning

EINDHOVEN - Eindhoven wil het welstandstoezicht afschaffen. De stad is daarmee volgens de landelijke Federatie Welstand de tweede gemeente
in Nederland die deze stap zet. Eerder deed de gemeente Boekel dat al. De Federatie Welstand betreurt de door de gemeente aangekondigde koerswijzigng. De gemeenteraad moet nog over het voorstel besluiten.

Voor een aantal specifieke gebieden in de stad wil Eindhoven ondanks het afschaffen nog wel de regie houden door 'a
ndere bestaande instrumenten in te zetten' zoals de Monumentenwet, de Wet ruimtelijke ordening en de Grondexploitatiewet. Het gaat om het Stationsgebied, Strijp S, Brainport Avenue en Meerrijk.

"In de gebieden waar dus nog volop gebouwd gaat worden willen we net als in de kwetsbare gebieden en bij monumenten nog wel graag een vinger in de pap houden", aldus wethouder Mary Fiers (PvdA, ruimte). Volgens Fiers zijn er meerdere argumenten te noemen om het toezicht af te schaffen. "Natuurlijk bespaart het ons als gemeente tijd en werk en dus ook geld, maar tegelijkertijd geven we mensen die willen gaan bouwen meer vertrouwen."

Eindhoven deed in 2009 al een proef met welstandsvrij bouwen. Daaruit bleek dat 75 procent van de aanvragen toch voldeed aan de redelijke eisen van welstand. "Dat wil niet zeggen dat die resterende 25 procent absoluut niet door de beugel
kon", aldus Fiers.

Federatie Welstand vreest excessen als oranje gekleurde gevels
EINDHOVEN - De Eindhovense commissie Ruimtelijke Kwaliteit blijft overigens bestaan, al wordt de basis voor deze commissie volgens het college wel versmald. De commissie zal in het vervolg nog toetsen op grond van de Monumentenwet en de Wet ruimtelijke ordening. Het college benadrukt wel dat welstandsvrij niet hetzelfde is als vergunningvrij. Volgens de Federatie Welstand kan Eindhoven straks niet meer optreden tegen verl
oedering van de woonomgeving. 'Oranje gekleurde voorgevels en andere excessen zoals slecht materiaalgebruik en lelijke bouwsels in voor- en achtertuinen en op daken: straks kan alles in de vijfde stad van Nederland', laat de fedentie in een reactie weten. 'Omdat de gemeente niet meer ingrijpt, moeten bewoners op eigen kosten hun buurman voor de rechter dagen als ze denken dat bouwwerken op onrechtmatige manier hun belangen aantasten. Het voorstel verhoogt dan ook het risico op burenconflicten.' Volgens federatie-directeur Flip ten Cate is het aan de 'lokale politiek om te bepalen of die keuzes verstandig zijn'. Ook de Eindhovense Henri van Abbe Stichting ziet het voorstel niet zitten. "Het voorstel miskent de kwaliteiten van Eindhoven en daarom zijn wij boos", reageert voorzitter Peter van den Baar. "Bovendien is van enig overleg met onze stichting geen sprake geweest." Fiers zegt de reactie van 'de professionals' wel te begrijpen, maar is vooral ook benieuwd naar de reactie van de mensen in de stad. "Het is straks mogelijk om ophet voorstel te reageren dus ik hoop dat de Eindhovenaren dat ook gaan doen." Na de zomer wordt het voorstel aan de raad voorgelegd.

Gebouw moet 'wel-staan'
Van een gebouw wordt - aldus d
e website van de gemeente Eindhoven - gezegd dat het 'wel-staat' wanneer het uiterlijk én de omgeving ervan samen als een acceptabel geheel worden ervaren Alle gemeenten hebben een commissie dietoeziet op de welstand. Op één na, Boekel. En de kans is groot dat Eindhoven daar als tweede bij komt. Helemaal als een verrassing komt dat niet want Eindhoven heeft in 2009 al geëxperimenteerd met welstendsvrij bouwen. Daarbij bleek dat 75 procent van de bouwaanvragen voldeed aan de redelijke eisen van welstand: Voor burgemeester en wethouders is dat kennelijk voldoende basis om aan de gemeenteraad voor te stellen om het welstandstoezicht maar af te schaffen. Hoewel niet alle toezicht verdwijnt, is dat een riskant voorstel. De conclusie kan immers ook zijn dat 25 procent van de bouwaanvragen niet voldeed aan de welstandseisen. De gemeente wil vooral ruimte scheppen voor innovatie en tijd en werk besparen. Een goed geformuleerd welstandsbeleid hoeft innovatie echter niet in de weg te staan. En het is beter om vooraf wat tijd uit te trekken om vergissingen te voorkomen dan nog tientallen jaren opgescheept te zitten met gebouwen die vloeken met hun omgeving. Zeker in een stad die qua architectuur toch al karig bedeeld is.

bron: Eindhovens Dagblad (20-05-2011)

Geen opmerkingen: