Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

24 juni 2011

ED 22 juni 2011 Verdeeldheid over welstandstoezicht

Niet alleen de stad, ook de politiek is verdeeld over het voornemen het welstandstoezicht in de stad af te schaffen. Dat bleek gisteravond in de Eindhovense raadscommissie Ruimte en Vastgoed, waarin over het plan gesproken werd. Het plan wordt in oktober aan de gemeenteraad voorgelegd.

Het onlangs door het college gelanceerde plan heeft voor veel ophef gezorgd, erkende wethouder Mary Fiers (PvdA, ruimte) gisteravond. "Ik heb nu al gemerkt dat je er vóór of tegen bent, mijn mailbox is de laatste weken bijna geëxplodeerd, zoveel reacties kreeg ik binnen." Volgens de wethouder kun je grofweg stellen 'dat de burgers het plan wél zien zitten en de professionals niet'. Vorige week bezocht ze samen met een aantal Eindhovense ambtenaren de gemeente Boekel, waar het welstandstoezicht al jaren geleden werd afgeschaft. "En ik moet zeggen, het dorpje ziet er niet onaardig uit. Ik durf de weddenschap aan dat bijna niemand ziet welk deel van het dorp voor of na de afschaffing is gebouwd."

SP-raadslid Jan van Erp ziet het plan ondanks het optimisme van de wethouder niet zitten. "In onze ogen stel je het individueel belang daarmee boven het collectieve belang, en dat is een slechte zaak." Ook voor de PvdA-fractie staat het afschaffen van het toezicht nog niet vast. "We willen dit najaar eerst in discussie hierover met de wethouder, om er vervolgens eventueel bij de begroting een besluit over te nemen", aldus Frank Depla. Het CDA is sowieso tegen afschaffing. "Je gaat wat dingen neerzetten, maar kunt het vervolgens nooit meer herstellen", waarschuwde Nico Stoevelaar.

Overigens blijft het toezicht in het voorstel van B en W in een aantal delen van de stad wel gehandhaafd door andere 'instrumenten' zoals de Grondexploitatiewet en de Monumentenwet in te zetten. Het gaat om het Stationsgebied, Strijp S, Brainport Avenue en Meerrijk.
BRON via

Geen opmerkingen: