Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

6 juli 2011

BB 29 juni 2011 ‘Makelaar tussen gemeentelijke vakdiensten en de Bergen’

Op 1 januari 2009 werd Gied Alferink gemeentelijk wijkcoördinator voor het centrum waar de Bergen een onderdeel van is. Een tussentijdse balans over tweeënhalf jaar werken in een 'unieke en dynamische wijk'.

"Je kunt me zien als een makelaar tussen de gemeentelijke vakdiensten en de mensen die in de Bergen wonen en/of werken. Zowel op fysiek als sociaal gebied", omschrijft de vaak goedgeluimde Gied Alferink zijn werk. "Mijn taak is het signaleren en opvangen van signalen van zaken die verandering behoeven. Kijken wat er mee gedaan kan worden en wie je daarbij het best kan inschakelen. Een ander belangrijk onderdeel is het informeren van de mensen in de Bergen over ontwikkelingen die hen aangaan."

………

"Door de architectuur, de smalle straatjes, het wonen en werken in hetzelfde gebied, de dynamiek en de mondigheid van de mensen. Al horen we ook hier nog steeds meer mensen níet dan wel. Sommige clubs zijn geweldig sterk,zoals de ondernemersstichitng De Bergen waar nu ook de horeca van het Wilhelminaplein bij aangesloten is en stichting Wilhelminaplein. Daar staat tegenover dat ik het erg jammer vind dat Koepel de Bergen enerzijds zo weinig krediet krijgt en anderzijds dat hier zo weinig mensen zich er bij aansluiten. Dat is jammer.

Je ziet in de Bergen vooral dat mensen zich organiseren bij een ontwikkeling of activiteit in hun directe omgeving. Maar wat mij betreft moeten de bewoners dat ook vooral zelf weten, het is tenslotte een buurt met slimme en mondige mensen die zelf goed weten wat ze willen.

En als de vraag er is, wil ik ze graag facilteren in hun zoektocht. Hij wil de mensen betrekken bij ontwikkelingen. "Die betrokkenheid kan (nog) beter.

Want, nogmaals, ondanks een redelijke mate van georganiseerdheid, denk maar aan alle verenigingen voor woningeigenaars, ondernemersstichting de Bergen, Koepel de Bergen, stichting de Bergen, stichting Wilhelminaplein, de Vrienden van de Spijndhof en ga zo maar door, de belangen van de wijk kunnen (nog) beter behartigd worden. De betrokkenheid van de bewoners bij hun buurt is heel groot, maar de meeste zaken die aan de orde komen zijn vaak re-actief. De truc moet juist zijn dat we zaken vóór zijn. Of juist zelf goede dingen toevoegen aan de samenleving. Daar wil ik graag met de bewoners naar op zoek.

"Het is een bijzondere buurt. Dat blijkt alleen al uit de ontwikkelingsvisie en het bestemmingsplan dat voor de Bergen is vastgesteld. "In samenspraak met bewoners". Twee processen die de wijk bijeen hebben gebracht. "Helaas moeten we nu wel constateren dat beelden die een ieder heeft gevormd bij deze processen en plannen, bij de uitwerking in concrete plannen soms toch ineens ver uit elkaar blijken te kunnen liggen. Het is niet altijd even makkelijk om dit tussen de vele partijen en belangen allemaal goed op elkaar af te stemmen."

Het geringe aantal kinderen dat zichtbaar is in de buurt noemt hij opvallend. "Je ziet ze nauwelijks in de buurt spelen of rondhangen. En al zijn de mogelijkheden beperkt, toch moeten er meer mogelijkheden gevonden worden om hier iets mee te doen.

Gied Alferink voelt zich prima op zijn plek in de Bergen. "Ik heb een goede relatie met bewoners en ondernemers wat het werken met hen makkelijker maakt. Al zijn er natuurlijk ook wrevels, problemen en spanningen. Maar door duidelijk en eerlijk tezijn, bereik je al veel. Geen zaken beloven die je niet kunt waarmaken en dingen die je hebt beloofd ook nakomen." Een 'eigen' verbeterpunt noemt hij de tussentijdse terugkoppeling richting buurt bij ontwikkelingen in de Bergen. "Bijvoorbeeld via twitter en facebook, al blijft het gewone, persoonlijke contact toch vaak het beste."

BRON

2 opmerkingen:

Admin Bergenbuurt 040 zei

Een paar reacties van Admin op een vijftal rood gemarkeerde tekstfragmenten betreffende communicatie en waarnemingen:

1 Koepel de Bergen heeft op haar website sedert februari 2011 tot eerder déze week geen agenda en geen berichten gepubliceerd. Het leek gedurende de afgelopen 5 maanden KdB niet meer bestond dan wel passief is geweest.

2 De bewonersgroep VvShHg (Vrienden van de Spijndhof & Heilige Geeststraat-zuid" is op 6 februari 2011 door de voorzitter opgeheven. Het is dus niet juist deze groep als bewonersorganisatie te noemen in dit artikel.

3 Het beeld dat naar bewoners is gevormd tijdens verschillende processen met betrekking tot de ontwikkelingsvisie en bestemmingsplan is gevormd door medewerkers van de gemeente.

4 Bij goed weer en buiten de schooltijden zijn er genoeg kinderen uit de wijk die hier met hun vrienden en/of vriendinnen buiten spelen. Het moment van waarneming ligt veelal buiten "kantoortijden".

5 Kan de heer Gied Alferink aangeven onder welke naam hij op Twitter en Facebook te vinden is? Via deze media communiceren reikt namelijk een heel stuk verder dan persoonlijk contact. Er zijn collega-wijkcoördinatoren die dagelijks op twitter actief zijn.

Admin Bergenbuurt 040 zei

De meest actuele publicaties van Koepel de Bergen op www.koepeldebergen.nl zijn de volgende vier sedert 14 februari 2011:

1e versie inspraakreactie HAG-hotel, van der Schootterrein - 5 juli 2011
Meer ...

Klankbordgroep Anna van Egmondstraat - 2 juli 2011
Vandaag heeft de klankbordgroep AvE1 (Anna van Egmondtsraat 1) ter informatie aan de buurt een brief in alle postbussen van de Catharinastraat, Charlotte van Bourbonhof en de Oranjestraat gestopt. Deze informatie staat ook op:
http://klankbordgroepave1.blogspot.com

Klimop tast het stadsbeeld aan - ED, 2 juli 2011
Bewoners van het Regentekwartier in Eindhoven willen vier hoge steunpilaren van de flatgebouwen aan de Willemstraat verfraaien met kleurrijke klimop. Vorige week werd ik bij mijn ontbijt verrast door een foto van het Regentekwartier in Eindhoven, waarop het voornemen van de bewoners was gefotoshopt: het laten begroeien van de betonkolommen met klimopplanten – Bougainville denk ik, vanwege de kleuren. Meer ...

Portretartiesten in wijk De Bergen - ED, 17 juni 2011
EINDHOVEN - Eindhoven heeft er een festival bij. Op zondag 4 september wordt de wijk De Bergen voor één dag 'omgetoverd' in het Parijse Montmartre. Meer ...