De regels omtrent kamerverhuur en woningsplitsing in Eindhoven blijven de gemoederen bezighouden. Bij de gemeente kwamen dit jaar tot en met 1 september in totaal 143 aanvragen voor een omzettingsvergunning binnen.
Zo'n vergunning is nodig om in een pand kamers te mogen verhuren. Van deze omzettingsvergunningen zijn er 47 verleend, 35 geweigerd, 1 ingetrokken, 12 niet-ontvankelijk verklaard en 1 niet vergunningplichtig. 47 aanvragen zijn nog in behandeling.
Bij de bezwarencommissie zijn dit jaar 253 bezwaren ingediend, waarvan 83 tegen een geweigerde vergunning. Deze bezwaren komen meestal van huiseigenaren. Aan de andere kant zijn het vooral buurtbewoners die bezwaarmaken tegen vergunningen die wél verleend zijn. Tegen een verleende vergunning kwamen 137 bezwaren binnen, vaak ingediend door meerdere bewoners per bezwaar.
Kamerverhuur verloederd een straat binnen de kortste keren.
De max zou 10% op een postcode gebied zijn ! beter....
Daarbij de hoeveelheid personen niet overstijgen in een pand.
Dat het gemeentelijke apparaat hieraan meewerkt is minder voor de handliggend, alhoewel deregulering de laatste jaren het sleutelwoord is en dus een rol zou kunnen spelen. Een vaker gebruikte reden voor alweer een kamerverhuurvergunning is het gebrek aan kamercapaciteit waar onze studentenstad mee te kampen heeft. Vervolgens wordt duidelijk dat de kamers niet verhuurd worden aan studenten maar aan Philips Campusmedewerkers van buitenlandse komaf. Aan hen is namelijk nog meer te verdienen.
Voor de ontwikkeling van een wijk maakt het geen verschil: spelende kinderen worden schaars. De cohesie verdwijnt en bewoners kennen elkaar niet meer.
We zijn goed bezig!
Waarom staat de gemeente nog altijd toe dat er bijvoorbeeld in Woensel (waar geen omzettingsvergunningen meer worden afgegeven) huizen zijn zonder zo'n vergunning maar waar wel kamerverhuur wordt toegepast?
Waarom staat de gemeente kraken nog toe, bijvoorbeeld in het oude pand aan het Marconiplein.
En ik wil aanvullen dat de parkeerdruk en het ontbreken van een duurzame verbinding van deze huurders (en ook de verhuurders) de sociale samenhang er zeker niet beter op maken. Als je aan de andere kant ziet wat Eindhoven investeert in de Krachtwijken dan word ik boos over de tegenstrijdigheid: waarom stuurt een gemeente dan niet op het beperken van woningsplitsing en kamerverhuur? Ontbreekt het aan lef?
>>Lees meer in het ED van vrijdag © Eindhovens Dagblad 2011, op dit artikel rust copyright.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten