De WOZ-waarde van woningen en bedrijfspanden is voor het jaar 2011 opnieuw vastgesteld. De wet Waardering Onroerendezaken (WOZ) schrijft voor hoe dat moet en garandeert een objectieve zorgvuldige waardebepaling. De WOZ-waarde wordt vastgelegd in het taxatieverslag. Informatie over uw eigen pand kunt u eventueel online bekijken.
Waarvoor dient de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde wordt gebruikt door:
- de gemeente, voor het berekenen van de aanslag onroerende-zaakbelastingen (OZB);
- de belastingdienst, voor onder andere het bepalen van het eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting;
- het waterschap, voor het berekenen van de waterschapsheffing.
Vaste waardepeildatum
De WOZ-waarde van een pand is bepaald op een vaste datum. Deze datum ligt vast in de Wet WOZ. Voor 2011 is dat 1 januari 2010. De WOZ-waarde voor 2011 is dus de waarde van een pand zoals die was op 1 januari 2010.
De waarde van een woning bij verkoop
De gemeente stelt vast welke prijs voor een pand zou zijn betaald als het rondom 1 januari 2010 zou zijn verkocht. Er mag geen rekening worden gehouden met bijvoorbeeld verhuur of erfpacht. De waarde wordt vastgesteld alsof het pand niet verhurd is en de grond in eigendom is.
Om te kunnen bepalen wat de waarde van het pand zou zijn bij verkoop, wordt het pand vergeleken met panden die écht zijn verkocht. De WOZ-waarde is afgeleid van de verkoopwaarde en is niet hoger of lager dan de waarde op de huizenmarkt. De gemeente heeft geen invloed op de verkopen want deze ontstaan door vraag en aanbod. De waarde is dus reëel: niet te hoog, niet te laag.
Hoe te vergelijken?
Bij het vergelijken van een pand met andere panden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de buurt en de kenmerken van dat pand. Zoals soort, liggen en bouwjaar. Ook van andere panden is die informatie bekend. Panden met dezelfde kenmerken worden op die manier met elkaar vergeleken. In een groep van vergelijkbare panden is meestal wel een pand dat rond 1 januari 2010 is verkocht. De verkoopwaarde voor dit pand is de basis voor de WOZ-waarde van andere, soortgelijke panden.
WOZ-beschikking
Alle inwoners en ondernemers die onroerende zaken in de gemeente Eindhoven hebben en alle ondernemers die gebruiker zijn van een onroerende zaak ontvangen een WOZ-beschikking. Heeft u geen WOZ-beschikking ontvangen, dan kunt u deze online aanvragen.
Extra informatie over de WOZ
Meer informatie en veelgestelde vragen over WOZ kunt u vinden op de website van de Waarderingskamer en van WOZ-Informatiepunt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten