Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

8 september 2011

GEM 15-08-2011 Doe de kamercheck!

Een kamer huren in Eindhoven? We wensen je veel woonplezier in deze dynamische, inspirerende en creatieve stad! Heb je al een kamer of heb je er één op het oog, check dan of er een omzettingsvergunning is. Als je huisbaas geen omzettingsvergunning heeft, loop je het risico dat je moet vertrekken. Dat liever niet natuurlijk! Doe daarom even de kamercheck.

Omzettingsvergunning

Met een omzettingsvergunning geeft de gemeente toestemming om een woonhuis dat bedoeld is als zelfstandige woonruimte, te gebruiken voor onzelfstandige woonruimten (kamers). Huisbazen moeten van de gemeente over een omzettingsvergunning beschikken omdat kamerbewoning niet overal wenselijk is. Op deze manier kan de gemeente overlastproblemen zo veel mogelijk voorkomen. De gemeente controleert of de huisbazen over een omzettingsvergunning beschikken. Check het ook zelf even via de kamercheck, dit kan voorkomen dat je moet vertrekken.

Hoe check je je kamer?

Klik hier voor de vergunningensite.

Voer het adres in van je studentenhuis en kies voor een straal van 50 meter. Je ziet dan een overzicht van de vergunningen in de buurt van je studentenhuis. Klik op de ‘i’ bij het juiste adres en kijk dan of je huisbaas een omzettingsvergunning heeft aangevraagd. Staat het adres er niet tussen, vraag het dan na bij je huisbaas. Het kan zijn dat de vergunning net is aangevraagd of dat het al een tijd geleden is verleend. In dat geval staat het niet (meer) op de vergunningensite. Je kunt het ook navragen bij het Klantencontactcentrum via tel. 14 040. Zonder omzettingsvergunning loop je het risico dat je moet vertrekken.

De site wordt aangepast, binnenkort zijn alle verleende omzettingsvergunningen te zien.


Wanneer is een omzettingsvergunning nodig?

Een omzettingsvergunning is nodig als je huisbaas kamers verhuurt aan twee of meer personen en zelf ook in de woning woont of als je huisbaas er niet woont en de woning aan drie of meer personen verhuurt.

Bij de behandeling van de vergunningaanvraag maakt de gemeente een belangenafweging. Daarbij weegt zij het belang van de aanvrager (huisbaas) af, tegen het belang van het behoud van de woning als zelfstandige woonruimte. Ook de leefbaarheid (o.a. aan de hand van klachten en het straatbeeld) in de straat of buurt wordt meegenomen in de afweging (leefbaarheidtoets). Daarnaast kijkt de gemeente naar het onderhoudsniveau van het pand en naar de omvang van de kamers. Dit laatste gebeurt alleen in die gebieden waar ook vrijstelling van het bestemmingsplan vereist is.

In sommige wijken geeft de gemeente geen omzettingsvergunningen af, omdat de leefbaarheid al onder grote druk staat. Dit geldt voor:

  • Woensel-west
  • Limbeek, noord en zuid
  • Bennekel oost
  • Doornakkers oost en west

De omzettingsvergunning bestaat nu een paar jaar. Ook wanneer er voor de woning in het verleden al een kamerverhuurvergunning is afgegeven of als er ooit een omzetting is geweest van een zelfstandige woning in onzelfstandige woonruimten, toch moet er nu een omzettingsvergunning zijn.

BRON

Geen opmerkingen: