Wie in Eindhoven een omgevingsvergunning nodig heeft, kan volgend jaar kiezen wie die aanvraag begeleidt en toetst: de gemeente of een gecertificeerd adviesbureau. Eindhoven vernieuwt het stelsel van vergunningverlening om uitvoering te geven aan het motto: Privaat wat kan en publiek wat moet.
Nog tien gemeenten
In het kielzog van Eindhoven volgen nog vijftien gemeenten die meedoen aan Doorbraak in dienstverlening, een initiatief om nieuwe afspraken tussen overheid en bouwwereld tot stand te brengen. Dat gebeurt zodra met de resultaten van het proefdraaien in Eindhoven duidelijk is aan welke eisen marktpartijen moeten voldoen om het werk van de gemeente over te nemen. Geschikte adviseurs kunnen dan door keuringsinstituut KIWA worden gecertificeerd.
Verantwoordelijkheid
Hoewel al meer, vooral kleinere, gemeenten het toetsen van vergunningen uitbesteden aan bedrijven, gaat de aanpak van Eindhoven verder. De gemeente draagt ook de verantwoordelijkheid voor de toetsing over en hoeft er dan niet zelf alsnog naar te kijken. Als in dat proces een fout wordt gemaakt en een bouwplan bijvoorbeeld niet door kan gaan, is het bedrijf aansprakelijk.
Goedkoper
Voor burgers is het goedkoper om de hulp van een marktpartij in te schakelen, zegt Ernst Vissers, sectorhoofd Vergunningen, toezicht en handhaving bij de gemeente Eindhoven. ‘Zij kunnen door het grote aantal aanvragen sneller en efficiënter werken. Onze gemeentelijke vergunningverleners doen nu zowel de toetsing als de vergunningverlener. Dat betekent dat ze verschillende werkzaamheden combineren, veel vragen tussendoor krijgen en meer tijd nodig hebben voor een toetsing.’
Burgers verwachten begeleiding
De kostprijs ligt bij de gemeente hoger, zegt Vissers. Mede door de begeleiding die burgers verwachten te krijgen bij een aanvraag. ‘Die vraag hebben we zelf gecreëerd, door ons overal mee te bemoeien. Wie die extra service wil, kan nog steeds bij ons terecht. Maar wie liever zelf wat meer uitzoekt en voorbereidt, kan het voor minder geld met een gecertificeerd adviesbureau doen.’
Bouwleges lopen terug
Belangrijke aanleiding voor de wijziging is dat de inkomsten uit bouwleges verminderen door de economische crisis. De grote projecten, die van oudsher de kosten dekken voor de kleine aanvragen, lopen terug. Met de nieuwe werkwijze wil de gemeente weer kostendekkend kunnen werken.
28 arbeidsplaatsen weg
De maatregel betekent dat er de komende drie jaar 28 arbeidsplaatsen verdwijnen bij de afdeling Bouwvergunningverlening en – toezicht, circa de helft. Dat komt goed uit. Eindhoven moet minstens 300 banen schrappen. Vissers denkt dat een deel van deze medewerkers aan de slag kunnen bij de gecertificeerde bureaus.
REACTIE OP DIT BERICHT
Door Gerard (waarnemer te velde) op 24 april 2012 10:11
Brengt de gemeente nog steeds leges in rekening?
En de klant: krijgt die een lagere nota van het private bureau, maar wél met BTW er op?
Indien strijdigheid met bestemmingsplan: draait dat uit op een weigering, of komen de verzoeken op afwijking en vrijstelling weer 'gewoon' naar de gemeente, die net 28 fte kennis heeft afgedankt?
Door Cees Luttikhuizen (beleidsmedewerker) op 24 april 2012 10:11
Tja, hoever kun je terugtreden als overheid? Gekozen aanpak roept toch de vraag op: wie stuurt de marktpartijen dan aan? En wie betaalt de rekening voor de inzet van deze adviesbureaus? Blijft de gemeente wel handhaven of wordt dat ook uitbesteed? Als dat allemaal goed gaat kun je de gemeente wel opheffen.......
BRON
Geen opmerkingen:
Een reactie posten