Eindhoven wil zo snel mogelijk aan de slag met een modernisering van de bouwvergunningverlening. Hoe? Door de bouwtechnische toets en het bouwtoezicht over te laten aan gecertificeerde partijen. Maar vooral de keuze bij de burger te laten. Deze manier zorgt voor een betere verdeling van de verantwoordelijkheden. En de gemeente verwacht zo op korte termijn een flinke efficiëntieslag te maken en de burger zal goedkoper uit zijn. Een aantal kamerleden is vanochtend bijgepraat over de voortgang en is enthousiast over de aanpak en geïnteresseerd in de resultaten van de pilot. Over een half jaar vindt weer een gesprek plaats en willen zij weten wat ze kunnen doen om belemmeringen weg te nemen.
Nieuwe koers
De verlening van vergunningen in Eindhoven verandert. Met de vaststelling van de tarieven voor 2012 heeft de gemeente gekozen voor een nieuwe koers. Allereerst is een aantal vergunningen geschrapt. Ten tweede biedt de gemeente aanvragers van een vergunning de mogelijkheid om samen met gecertificeerde bedrijven zelf de verantwoordelijkheid nemen voor (onderdelen van) het vergunningproces. Dit geeft de aanvrager meer regie op een vergunning, het scheelt kosten en bevordert ook de kwaliteit. Voor aanvragers die liever niet zelf een rol hebben binnen dit proces blijft de gemeente de volledige dienst tegen kostprijs uitvoeren. De gemeente start naar verwachting in 2013 met deze andere werkwijze.
Proeftuinen
Kortom: Eindhoven zet woorden om in daden. Inmiddels is gestart met een aantal proeftuinen op gebied van bouwgerelateerde vergunningverlening en toezicht. Het gaat dan om de gehele bouwtechnische toets bij aanvragen en het toezicht daarop tijdens de bouw. Daarin zijn zowel grote als kleine bouwprojecten vertegenwoordigd. Binnen deze proeftuinen zijn meerdere marktpartijen en de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost betrokken, zodat alle partijen kunnen wennen aan de nieuwe werkwijze.
Privaat wat kan en publiek wat moet
Deze nieuwe koers sluit volledig aan bij de visie van de commissie Dekker (2008) die de conclusie trok “privaat wat kan en publiek wat moet”. Op 15 december 2011 heeft minister van BZK in een brief aan de Kamer toegelicht, hoe het kabinet in deze context de bouwregelgeving gaat vernieuwen. Met het nieuwe bouwbesluit, dat op 1 april 2012 in werking is getreden, is de bestaande regelgeving versoberd en zijn maatregelen getroffen om de verantwoordelijkheid van het naleven van bouwvoorschriften bij private partijen in het bouwproces te kunnen beleggen. Echter, met deze maatregelen verandert de bouwwereld niet vanzelf. Om de gewenste verandering te bereiken is een forse trendbreuk nodig, zowel bij de overheid als de marktpartijen.
Doorbraak in dienstverlening
Deze veranderingen maken onderdeel uit van de maatregelen die een aantal zogeheten ‘Doorbraakgemeenten’ gezamenlijk voorstellen en uitproberen, om het werkgebied tussen overheid en bouwsector klaar te maken voor de toekomst. Om de trendbreuk bij de overheid te realiseren heeft een aantal gemeenten onder de vlag van ‘Doorbraak in Dienstverlening’ de handen ineen geslagen in de casusgroep “Bouwen op vertrouwen”. Deze groep heeft voor 2012 een uitvoeringsprogramma opgesteld met onder andere de volgende acties:
Eindhoven is de landelijke trekker voor de activiteiten die worden genoemd onder 2 en 3. Deze onderdelen worden samen met o.a. InterConcept, Woningborg en Kiwa in een oefenomgeving uitgewerkt. De onderdelen 1, 4 en 5 worden mogelijk later dit jaar overgenomen, afhankelijk van de resultaten in de andere gemeenten.
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft toegezegd dat de resultaten van de Eindhovense proeftuinen worden meegenomen bij de uitwerking van de landelijke spelregels voor private kwaliteitsborging en bij het opstellen van toets- en toezichtsrichtlijnen en –protocollen. Deze uitwerking wordt eind 2012 verwacht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten