Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

6 april 2012

ED 30-11-2011 B en W blij met minder welstand

Gemeenten mogen voortaan zelf beslissen of ze voor bouwplannen advies inwinnen van de welstandscommissie, zo luidt een voorstel van minister Donner. Wethouders Fiers is blij met de voorgestelde verruiming van de regels.

EINDHOVEN - Wethouder Mary Fiers (wonen, PvdA) is blij met het voorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken om gemeenten voortaan zelf te laten beslissen of ze voor bouwplannen advies inwinnen van de welstandscommissie. Nu is dit nog een onpasseerbaar station.

Het plan van de minister is bedoeld om de wet- en regelgeving rondom welstandstoetsing eenvoudiger te maken en loopt vooruit op een nieuwe Omgevingswet. Die wordt volgend jaar verwacht.

Donners plan sluit volgens het college aan bij zijn eigen plan om de rol van 'welstand' terug te dringen. Een eerste uitwerking van dat plan (waarbij Eindhoven werd verdeeld in beschermde, welstandsvrije en overgangszones) werd eind oktober door de raad afgekeurd. Het wachten is daarom op een aangepast voorstel van de wethouder. Pas als de raad daarover gestemd heeft, wordt duidelijk hoe Eindhoven met de geboden ruimte van Donner omgaat, aldus het college.

B en W verwachten hoe dan ook geen einde van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit (zoals 'welstand' in Eindhoven heet), maar wel nieuwe vormen van toezicht, bijvoorbeeld door een supervisor of toezicht door burgers zelf. Ook verwacht het college niet dat zo'n nieuwe manier van toetsen op grote schaal leidt tot vernieuwende ontwerpen. "Ook op plekken die nu al welstandsvrij zijn, wordt vrij traditioneel gebouwd", aldus Fiers, die wel verwacht dat er meer creativiteit en diversiteit in de ontwerpen tot uitdrukking komen.

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit is een politiek onafhankelijk panel, bestaande uit (landschaps-) architecten en stedenbouwkundigen. Tegenstanders van het terugdringen van haar rol vrezen wildgroei in de stad en politieke willekeur, daar waar het onafhankelijke oordeel ontbreekt.

De Eindhovense Henri van Abbe Stichting steunt het voornemen om de plantoetsing te versimpelen, al moet deze wel gekoppeld worden aan duidelijke criteria, waar iedere afdeling bij de gemeente aan gebonden is.

"Nu weten we eigenlijk niet goed op basis waarvan onze welstandscommissie de plannen toetst", aldus stichtingsvoorzitter Peter van den Baar.


BRON

Geen opmerkingen: