Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

6 april 2012

GEM jan 2012 WOZ & taxatieverslag

De WOZ-waarde van woningen en bedrijfspanden is voor het jaar 2012 opnieuw vastgesteld. De wet Waardering Onroerendezaken (WOZ) schrijft voor hoe dat moet en garandeert een objectieve zorgvuldige waardebepaling. De WOZ-waarde wordt vastgelegd in het taxatieverslag.

Informatie over uw eigen pand kunt u eventueel online bekijken.

Waarvoor dient de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde wordt gebruikt door:

de gemeente, voor het berekenen van de aanslag onroerende-zaakbelastingen (OZB);

de belastingdienst, voor onder andere het bepalen van het eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting;

het waterschap, voor het berekenen van de waterschapsheffing.

Vaste waardepeildatum

De WOZ-waarde van een pand is bepaald op een vaste datum. Deze datum ligt vast in de Wet WOZ. Voor 2012 is dat 1 januari 2011. De WOZ-waarde voor 2012 is dus de waarde van een pand zoals die was op 1 januari 2011.

De waarde van een woning bij verkoop

De gemeente stelt vast welke prijs voor een pand zou zijn betaald als het rondom 1 januari 2011 zou zijn verkocht. Er mag geen rekening worden gehouden met bijvoorbeeld verhuur of erfpacht. De waarde wordt vastgesteld alsof het pand niet verhuurd is en de grond in eigendom is.

Om te kunnen bepalen wat de waarde van het pand zou zijn bij verkoop, wordt het pand vergeleken met panden die écht zijn verkocht. De WOZ-waarde is afgeleid van de verkoopwaarde en is niet hoger of lager dan de waarde op de huizenmarkt. De gemeente heeft geen invloed op de verkopen want deze ontstaan door vraag en aanbod. De waarde is dus reëel: niet te hoog, niet te laag

Hoe te vergelijken?

Bij het vergelijken van een pand met andere panden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de buurt en de kenmerken van dat pand. Zoals soort, ligging en bouwjaar. Ook van andere panden is die informatie bekend. Panden met dezelfde kenmerken worden op die manier met elkaar vergeleken. In een groep van vergelijkbare panden is meestal wel een pand dat rond 1 januari 2011 is verkocht. De verkoopwaarde voor dit pand is de basis voor de WOZ-waarde van andere, soortgelijke panden.

WOZ-beschikking

Inwoners en ondernemers die onroerende zaken in de gemeente Eindhoven hebben en alle ondernemers die gebruiker zijn van een onroerende zaak ontvangen een WOZ-beschikking. Heeft u geen WOZ-beschikking ontvangen, dan kunt u deze online aanvragen.

Extra informatie over de WOZ

Meer informatie en veelgestelde vragen over WOZ kunt u vinden op de website van de Waarderingskamer en van WOZ-Informatiepunt.


BRON

Geen opmerkingen: