Storingen aan het gas- of elektriciteitsnet telefoon 0800-9009 (dag en nacht);
Storingsdienst energiebedrijf Endinet telefoon : 040 - 243 22 22;
Storingen aan de waterleiding Brabant Water, telefoon 073-6838000 (dag en nacht);
Storingen aan de straatverlichting (Endinet/ NRE), telefoon 0800-9009 optie 2;
Klachten over huisvuil of oud papier telefoon: 040- 14 040 optie 9;
Klachten over vergunningen Gemeente VTH telefoon: 040 - 238 6745;
Klachtennummer Openbare Ruimte (gemeente) telefoon: 040- 14 040;
Gebiedscoördinator Centrum Gied Alferink telefoon: 040-2388325
Buurtbrigadier Marja Schuiling mail:marja.schuiling@brabant-zo.politie.nl
Politie telefoon 0900-8844

6 april 2012

GEM 24-01-2012 Veranderend straatbeeld door expats

'De tijd dat de Eindhovense binnenstad gedomineerd werd door een Brabantse tongval, ligt al lang achter ons”, vertelt Ted Dekker. “Je hoort hoe langer hoe meer vreemde talen. De regio Eindhoven heeft de laatste jaren grote zuigkracht op de mondiale arbeidsmarkt en dat vertaalt zich een veranderd straatbeeld.”

De veranderingen vallen Dekker vanuit verschillende standpunten op. “Ik werk als freelancer bij de VVV en merk dat door de groei van Eindhoven Airport de toeristenstroom langzaam maar zeker toeneemt. Je ziet dat terug in de hotelsector. Hotels breiden uit en bij Eindhoven Airport zijn plannen voor een nieuw hotel.”

Expats

De meeste veranderingen vallen Dekker op bij het begeleiden van expats. Expats zijn buitenlandse werknemers met een andere culturele achtergrond. “De regio Eindhoven heeft een enorme behoefte aan kenniswerkers. Er komen de laatste jaren, naast de traditionele Europese landen en de Verenigde Staten, veel werknemers uit Azië. Ik begeleid onder andere Taiwanezen, Zuid-Koreanen en Chinezen die met een werkgunning in de regio Eindhoven aan de slag gaan. Velen van hen nemen hun gezin mee. En dat zie je terug in bijvoorbeeld de Internationale school die echt uit zijn voegen groeit. Maar ook Fontys Hogescholen is internationaal gericht. Elke studiejaar schrijven zich grote aantallen Chinezen in. Van nature hebben de Technische Universiteit en de High Tech Campus al een internationaal gezicht. Maar vergeet ook niet organisaties zoals IND en de GGD die zich bezig houden met buitenlandse werknemers.

Groente

Voordeel van de toenemende groei van de expats hebben ook de versmarkten. “Het valt altijd op dat expats vrij snel vragen waar ze verse groente en fruit kunnen kopen. Buitenlanders kopen gemiddeld meer verse waren op een markt dan Nederlanders. Niet zo verwonderlijk dus dat de biologische markt op het Wilhelminaplein bij expats zo in trek is!”


BRON

Geen opmerkingen: